Gegarandeerd resultaat
Zowel online als face-2-face contact

Cursus solliciteren of sollicitatietraining?

Ik krijg nog wel eens de vraag: “Wat is nu het verschil tussen een cursus solliciteren en een sollicitatietraining?”.

Dan kan ik niet anders dan zeggen dat ik het niet weet. Het is maar net welk beeld iemand heeft bij het begrip cursus en bij het begrip training. Het zijn 2 aparte begrippen, waar in dit verband, hetzelfde mee wordt beoogd: Leren hoe het beste te solliciteren (van baan veranderen). Bij een cursus denk ik aan een ordner en huiswerk. Bij sollicitatietraining denk ik aan meer dynamiek. Met anderen samen aan de slag. In de praktijk worden deze 2 vormen door elkaar ingezet. Geen pijl op te trekken dus.

Wie doet nu wat en hoe kom ik er achter wat goed voor mij is?

De Noloc (Nederlandse orde voor loopbaanadviseurs, outplacement consultants en carrière coaches en het CMI) start deze week (2016) met de week van de loopbaan. Prachtig initiatief. De hele week kunnen mensen gratis kennismaken met loopbaancoaches/ loopbaanprofessionals/ loopbaanbegeleiders/ loopbaanadviseurs.

Wij hebben hier onze eigen draai aan gegeven en noemen het liever de week van de droombaan. Jouw droombaan! Als je gaat solliciteren, dan is één ding wel duidelijk. Je gaat van baan veranderen. Maar hoe dat je dat effectief?

De professionals aangesloten bij de Noloc (of een ander orgaan met dezelfde doelstellingen) kun je globaal in 3 verschillende categorieën opsplitsen.

  1.   De loopbaan- of carrièrecoach
  2.   De loopbaanadviseur
  3.   De loopbaanbegeleider of outplacement consultant

Voor de goede orde, dit is iets anders dan een coach die jou tijdens het inwerken van je nieuwe baan wordt toegewezen. Dat is een mentor.

1.  De loopbaan- of carrièrecoach
Dit type coach helpt jou om je ambities in je huidige loopbaan te realiseren. Je hebt een baan en wilt iets anders, of je hebt een arbeidsconflict en wilt of moet dat oplossen.

2.  De loopbaanadviseur
Dit type geeft vooral advies bij het vinden van die nieuwe passende baan. Dat kan zowel in de eigen organisatie zijn als daar buiten. Er is hier vooral aandacht voor wie je bent (persoonskenmerken en drijfveren), wat je kunt (IQ en competenties) en wat je wilt (ambities). Als dat eenmaal in kaart is gebracht, dan dien je (vaak) zelf die nieuwe baan te vinden. Er is dan meestal alleen nog ruggespraak.

3.  De loopbaanbegeleider of outplacement consultant
Dit is de professional die outplacementtrajecten, van-werk-naar-werk trajecten en “2e Spoor” trajecten uitvoert. Ook wel interne- maar meestal externe mobiliteit genoemd. Deze professionals doen vaak het hele spectrum van loopbaanverandering. Van werkloos raken tot aan die nieuwe baan. Zij werken vaak samen met andere professionals (psychologen) en hebben goede contacten met werkgevers en intermediairs. Hier valt het samenwerkingsverband van De Sollicitatie Academie ook onder.

Een aparte groep professionals die zich vaak ook bij de Noloc/CMI aansluiten, zijn de mensen die aan verlies- of rouwverwerking doen. Dit is een belangrijk proces. Voordat er ook maar gedacht wordt aan die volgende stap, moet iedereen eerst zijn of haar verlies verwerkt hebben.

Wel, op de arbeidsmarkt lopen al deze begrippen en de uitvoering nog wel eens door elkaar heen. Velen vinden dat een understatement. Vandaar het mooie initiatief van de Noloc. Overigens, als je als loopbaanprofessional mee wilt doen aan de week van de loopbaan, dan dien je wel lid te zijn van de Noloc (ja, ik ben dat ook).

Outplacement re-integratie sollicitatiegesprek

Conclusie
Of je nu op zoek bent naar een cursus solliciteren of een sollicitatietraining, je zal eerst zelf heel duidelijk moeten weten wat jij nodig hebt of wilt. Dat maakt jouw zoektocht stukken eenvoudiger.

Als je niet weet wat je wilt, dan heb je met recht een echte uitdaging. Dat vraagt om veel introspectie en reflectiewerk. Maar ook praten met anderen, proberen, uitvinden, doen, zodat je het ervaart. Je daarin laten begeleiden, coachen, gidsen is tijd- en frustratiebesparend.

Voor een goede keus zijn opleiding, achtergrond en ervaring van de loopbaanprofessional basis richtlijnen. Aan alleen een fijn gesprek heb je niet zoveel. Dit is een fase van verandering en daarmee de confrontatie met jezelf aangaan. Dat mag best een beetje schuren. Daar leer je van. Als je je maar veilig voelt, open kunt zijn. Daarom is de (zoveel besproken) klik tussen jou en de loopbaanprofessional best wel belangrijk, maar biedt ook weer geen garanties. Loopbaanverandering is voor de meeste mensen hard werken.

Zelf kiezen
Wil je alleen een onderdeel van het totale sollicitatie- of outplacementtraject, dan kun je daarom vragen. Dat is één van de redenen waarom ik het hele sollicitatietraject destijds in 8 modulen of fasen heb opgeknipt. Je kunt zelf kiezen wat je nodig hebt of wat jij wilt. De rest laat je liggen of doe je alsnog – later.

Zorg ook dat je goed doorvraagt naar kwaliteitsborging en garantie. Ook al is men aangesloten bij de Noloc, er is geen controle op de uitvoering van het beroep. Gek eigenlijk, maar wel waar. Het is daarmee vrijblijvend en geen garantie voor kwaliteit.

Voor zover weer.

Op jouw sollicitatiesucces!
Erik

Ga nu naar de week van jouw droombaan

Deel deze post

Meer posts

Coaching 5 groeikenmerken

De 5 organisatiekenmerken die jou doen groeien

Deze vijf organisatiekenmerken creëren een context waarin coaching effectiever kan zijn en waarin medewerkers zich gesteund voelen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Lees ze hier.

Welkom terug!