Gegarandeerd resultaat
Zowel online als face-2-face contact

De 6 obstakels als jij van baan wilt veranderen

Solliciteren en afwijzingen

Obstakels zijn er altijd. Dat is inherent aan ons leven. Hoe je ermee omgaat bepaald:

 

A. hoe jij je als mens voelt
B. hoe succesvol je bent in het oplossen ervan

 

Het betekent niet automatisch dat je ook succesvol bent. Wel is het zo dat mensen die hun obstakels en demonen radicaal pragmatisch aanpakken en oplossen, vaker succesvol zijn (in allerlei opzicht) dan mensen die dat nalaten. Het is dan ook 1 van de 7 geheimen van succesvolle sollicitanten.

Maar, wat zijn dan die obstakels?

Allereerst is er jouw mindset. Als je van baan wilt (of moet) veranderen, dan is de manier waarop je naar die verandering kijkt, hoe je daarover denkt, essentieel voor het uiteindelijke succes ervan. Een negatieve, pessimistische kijk op baanverandering zorgt ervoor dat je niet of half begint. Eerlijk gezegd weet ik niet wat erger is. Het is het allereerste obstakel, dat iedereen die van baan wil (of moet) veranderen, tegenkomt. Een positieve mindset, die op groei en ontwikkeling is gericht, -je voelt ‘m al aankomen- is van baanbelang. Het is het fundament waar al je acties en gedachten uit voortvloeien.

Het tweede obstakel is ervoor te zorgen dat je wordt uitgenodigd voor dat eerste sollicitatiegesprek bij die werkgever. Hier heb je een strategie voor nodig. Het alleen maar zoeken naar en reageren op vacatures is lang niet de beste strategie. Mijn vraag: heb jij een strategie?

Het derde obstakel is de op de loer liggende afwijzingen. Er zijn maar heel weinig mensen die het echt geen enkel probleem vinden als ze worden afgewezen. Die zich niets aantrekken van een dergelijke gebeurtenis. Daar hoor ik niet bij. Ik heb er echt mee om moeten leren gaan. Angst voor afwijzing zit vaak onderhuids, je bent je er totaal niet bewust van. Vanuit het niet bewuste stuur je ongemerkt naar veilige gronden. Je gaat andere dingen doen, die het risico op afwijzing uit de weg gaan. Het gevolg is dat je niet doet wat je eigenlijk zou moeten doen. Dat spannende telefoontje wel plegen of wel op die persoon afstappen tijdens, bijvoorbeeld, een netwerkbijeenkomst. Dat vergt moed en discipline, veerkracht en volharding. Het positieve: het is te leren.

Het vierde obstakel ligt in het meetbaar maken van je eigen productiviteit. Welke afspraken maak je voor jezelf per dag en per week? Wat zijn uiteindelijk de resultaten na één dag of een week? Het blijkt dat succesvolle sollicitanten bovengemiddeld productief zijn, hun afspraken met zichzelf nakomen en daar actiegericht op bijsturen. Zij hebben dan ook allemaal, binnen een half jaar een nieuwe baan.

Het vijfde obstakel houdt verband met het volgen van een succesvolle methode. In dit geval het volgen van een succesvolle sollicitatiemethode, die bewezen werkt. Je hoeft de structuur alleen maar te volgen en de opdrachten en acties uit te voeren en je krijgt wat je wilt. Je weet alleen nooit helemaal zeker wanneer, daarom is het ook zo lastig. Het is een onzekerheid die maakt dat vooral werkloze mensen niet willen investeren in loopbaancoaching, testen en begeleiding. Er is moeilijk een keiharde garantie te geven. Want, zit jij wel bij die 80% die binnen 4 maanden een nieuwe baan heeft als je, bijvoorbeeld, mijn methode volgt? Je kunt ook bij de 18% zitten die er tussen 6 maanden en een jaar over doen. Dan is er nog de 2% die er langer dan een jaar over doen. Daar zit ook nog een persoonlijkheidsdingetje in. De meeste mensen vinden dat ze het zelf moeten kunnen of het zelf ook wel kunnen. Dat kan zijn, alleen zien we in alle resultaten terug, dat mensen die geen professionele hulp inschakelen – onnodig lang doen over hun zoektocht naar die nieuwe baan.

Het zesde, tevens laatste obstakel, als je iets niet weet, of je hebt het idee in rondjes te rennen; ga vragen stellen aan mensen die het wèl weten. Investeer in je loopbaanverandering. Heel veel mensen doen dit niet. Die vinden dat de werkgever hiervoor moet betalen. Als je dat voor elkaar kunt krijgen, meteen doen. Zo niet, kijk wat je zelf kunt investeren om jouw zoektocht naar die nieuwe baan te versnellen. De voordelen zijn enorm, ook al zie je dat vooraf vaak niet, zoals dat met veel zaken in het leven gaat. Hoe eerder je professionele hulp inschakelt, hoe sneller jij kunt starten in je nieuwe baan. Dat is een feit.

Van de zes genoemde obstakels is de derde, die van de afwijzingen, de meest enge en daardoor de lastigste om “op te lossen”. Kijk of je iets vanuit het zesde obstakel kunt doen. Je kunt namelijk zoveel meer dan je denkt. Het enige wat je hoeft te doen is nu een keus maken en actie ondernemen op die keus. Begin. Start nu. Zwengel dat momentum aan en je hebt binnenkort die nieuwe baan.

Door deze zes obstakels aan te gaan, op te lossen, ga je dat sollicitatiegesprek ook veel meer vanuit zelfvertrouwen voeren. Sollicitatiegesprekken voeren wordt dan eerder een soort sport. Dat kun je namelijk voor jezelf rechtvaardigen, omdat de meeste sollicitatiegesprekken (zonder test/assessment en een vooraf opgezet gestructureerd interview) geen enkele voorspellende waarde hebben over jouw functioneren in die functie. Echt niet. Er is geen correlatie.

Dit wordt trouwens nog een interessante maatschappelijke discussie de komende tijd. Er is inmiddels slimme software op de markt die sollicitatieprocedures compleet anoniem doen en daarmee al een voorspellende waarde van 85% weten te scoren. Dat is al een hoger voorspellende waarde dan het afnemen van een IQ-test, die op een voorspellende waarde van 70% zit. Je kunt een uiterst boeiend artikel daarover hier lezen.

 

Voor het TEDx optreden van Rina Joosten-Rabou, mede oprichter van seedlink, klik hier.

Uiterst boeiende en positieve ontwikkelingen!
Ik hou je op de hoogte.

Met succesvolle baanveranderingsgroet,
Erik

 

Deel deze post

Meer posts

Coaching 5 groeikenmerken

De 5 organisatiekenmerken die jou doen groeien

Deze vijf organisatiekenmerken creëren een context waarin coaching effectiever kan zijn en waarin medewerkers zich gesteund voelen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Lees ze hier.

Welkom terug!