Gegarandeerd resultaat
Zowel online als face-2-face contact

John Lennon,
Popmuzikant en vredesactivist

Voorkeurstype:
De Heler

In jouw werk zijn de volgende begrippen belangrijk:
– oprechtheid
– anderen tot zelfrealisatie laten brengen
– wereld verbeteren
– extreem ethisch

Jouw talenten zijn vooral:
– veelzijdigheid
– anderen inspireren
– communiceren op elk niveau
– anderen snel begrijpen en accepteren
– samenhang zien
– uitleggen
– op het proces gericht

Voorkeurstype:
De Heler

In jouw werk zijn de volgende begrippen belangrijk:
– oprechtheid
– anderen tot zelfrealisatie laten brengen
– wereld verbeteren
– extreem ethisch

Jouw talenten zijn vooral:
– veelzijdigheid
– anderen inspireren
– communiceren op elk niveau
– anderen snel begrijpen en accepteren
– samenhang zien
– uitleggen
– op het proces gericht

John Lennon,
Popmuzikant en vredesactivist

Algemene beschrijving van de heler

Mensen met dit profiel behoren tot de groep idealisten. De idealist ervaart het leven als een reis, een ontdekkingstocht waarin hij/zij op zoek is naar zijn/haar best mogelijke zelf. Het zijn complexe en unieke individuen met karakteristieke patronen. Ze zijn over het algemeen lang op zoek naar hun identiteit en willen een leven leiden dat van betekenis is voor de mensheid. Zij willen anderen helpen hun levens ten volle te realiseren en zien daar altijd mogelijkheden toe. Zij bezitten een krachtige intuïtie en zijn gevoelig, creatief en zijn gezegend met een rijke verbeelding.

Optimistisch, enthousiast en gericht op het goede in mensen, willen zij de wereld verbeteren. Mensen die het allerliefst zich zelf worden. Isabel Briggs-Meyers en Carl Gustav Jung, de grondleggers van MBTI, zijn voorbeelden van het idealistische type.

Specifieke beschrijving van de heler

Deze benaming mag je wellicht gek in de oren klinken, laat je daar niet door afleiden. Kort door de bocht; jij voelt intuïtief aan wat er zich afspeelt, maar ordent dat innerlijk niet. Je hebt het levensmotto: word je beste zelf.

De aandacht van dit type mens gaat uit naar zijn gevoelens waarmee hij de ontmoetingen met anderen op hun waarde schat. Zijn intuïtie toont hij aan de buitenwereld, waarmee hij diezelfde wereld wil verbeteren. Deze mensen bezitten een diep idealisme dat voortkomt uit hun sterke moraal. Zijn idealisme is werkelijk grenzeloos, het inspireert hen tot uitzonderlijke opofferingen, de sjamaan of medicijnman van de stam, de prins van het sprookje, de ridder die onrecht bestrijdt en de Don Quichote in één.

Deze mensen zoeken eenheid in zichzelf en met anderen, maar omdat ze zo zelden voorkomen (± 1% v.d. mensheid), treffen zij maar zelden geestverwanten. Ze voelen en zien zichzelf vaak als “het lelijke eendje”, omdat ze tijdens hun opvoeding vaak ontmoedigd en bestraft zijn geweest voor hun onpraktische gedrag. Een zwaan die opgroeit tussen de eenden…

Deze mensen zijn constant op een missie naar waarheid en betekenis. Mensen helpen en de wereld verbeteren, daar gaat het elke keer weer om. Omdat ze weinig praktisch zijn om hun levenspad te vervullen, ontstaat er een ware zoektocht naar wat ze moeten doen “met dit leven”.

Dit is ook een type mens dat een natuurlijk goedheid in zich herbergt welke moeilijk inpasbaar is in deze wereld. Ze zijn bedachtzaam en beschouwend, goede luisteraars die mensen op hun gemak stellen. Helers halen de scherpe kantjes van het leven (bij anderen) en maken het een beetje vriendelijker…

Zij hebben een afkeer van conflicten, als er dan toch een conflict onvermijdelijk is, dan zullen zij dit benaderen vanuit het perspectief van hun gevoel. Wie er gelijk heeft doet er niet toe, als dat rotgevoel maar verdwijnt. Hierdoor kunnen ze irrationeel en onlogisch overkomen.

Wanneer iemand echter hun waardensysteem bedreigt of met voeten treedt, dan zet dit type mens de hakken in het zand en verandert doorgaans in een hartstochtelijk vechter. Dan worden er schepen verbrandt.

Helers hebben zeer hoge standaarden en zijn van nature perfectionisten, waar ze overigens heel flexibel en relaxed in staan. Ze kunnen zichzelf keihard veroordelen, maar doen dit zelden bij anderen. Types die de mensheid graag dienen.

In mentaal opzicht moeten Helers oppassen niet te blijven hangen in het esthetische. Ook kunnen zij moeilijk adequaat of agressief genoeg reageren, wanneer zij met vormen van kracht / macht worden geconfronteerd. Van zich afbijten moeten zij dikwijls nog leren. Al met al zeldzame mensen, intelligent, zeer sensitief en creatief die vaak moeite hebben hun plaats in de wereld te vinden.

Ze begrijpen intuïtief wat de ander drijft en hoe zij zich voelen. Door de in en in oprechte bedoelingen en warme benadering wordt dit herkend en erkend als werkelijk oprecht door de ander(en).

Een harde werker, die zich helemaal in een project kan vastbijten en dan wel de details scherp krijgt. Iemand die vastberaden en krachtig door ploetert tot het project tot een goed einde is gebracht.

Dit type is dan ook zeer dienend in zijn rol, ondertussen het hogere doel voor ogen houdend. Zeldzame creatievelingen, die vanuit zelfmotivatie de beste prestaties leveren.

Geschikte werkomgeving

Daar waar de volgende kwaliteiten van pas komen: Invoelend, begripvol, zeer goede luisteraars, ruimdenkend, flexibel en zeer oprechte individuen, waardoor goede bemiddelaars bij conflicten tussen anderen.

Ze passen goed in: mensgerichte, harmonieuze, collegiale, positieve werksfeer, waarin visie en nieuwe, innovatieve en idealistische ideeën gewaardeerd worden.

Ze werken op hun best als een omgeving geboden wordt die de mogelijkheid biedt om belangrijke projecten af te kunnen ronden zonder al te veel tijdsdruk, maar gericht op kwaliteit en duurzaamheid.

Ze zijn het best als ze flexibel mogen zijn in alles, vrijheid van belemmerende structuur en regels, met een rustige omgeving, tijd en ruimte om na te denken.

Vrouwelijke leraar onderwijst haar studenten
Vertrouwenspersoon

Beroepen en sectoren waar je vooral past

Counselor / therapeut (psycholoog, psychiater), mediator, begrafenisondernemer of -begeleider, vertrouwenspersoon, coach, buddy, adviseur, onderwijzer, hulpverlener (sociaal, medisch, spiritueel). Kan bij voldoende talent ook een beroep als schrijver, redacteur, onderzoeker (of assistent), architect, musicus of kunstenaar kiezen. Talent en interesses komen vanzelf boven drijven als dit type niet teveel stress ervaar en gerespecteerd wordt om het “anders zijn”.

Niet op je plek zitten merk je door

 • geen bijdrage meer kunnen leveren aan welzijn van anderen/ het geheel
 • onoprechtheid van anderen ontmoeten, zich verraden voelen
 • in cirkels denken
 • nergens meer aan toe komen
 • in jezelf gekeerd raken, met het risico op een uitbarsting

Indien gestrest, stressreductie door

 • contact met eigen bron herstellen
 • weer gaan leven volgens jouw waarden
 • tijd nemen om alleen te zijn
 • meditatie
 • zinvolle inspirerende projecten

Voor jou is het goed om alle informatie eerst even op te zuigen voordat je een keus maakt. In dit geval sta je voor de keus: zelf doen of hulp aanvaarden

Hulp zoeken

Als je besluit het zelf te doen, dan is het risico groot dat je langer over jouw zoektocht doet dan nodig is, omdat:

 • de hele situatie (zonder werk zitten) je onzeker maakt en dat is geen goede basis voor een sollicitatiegesprek
 • je hebt erg weinig zielsverwanten, dat maakt je uitzonderlijk, maar ook kwetsbaar…, zonder de juiste begeleiding en steun.
 • je sterke intuïtie houden je van het praktische pad, waardoor je teveel omzwervingen maakt, die jouw zoekproces naar nieuw werk onnodig vertragen. De rest van de wereld werkt niet zoals jij. Dat weet je ook wel, alleen vergeet je het wel eens. Dat is hier niet handig.
 • je kunt jezelf keihard veroordelen, dat legt je teveel lam in jouw zoekproces naar die nieuwe baan. Je hebt iemand nodig die je daar uit houdt. Anders raak je teveel in de war. Niet nodig.

Aanvaard je professionele hulp, dan:

 • krijg je de steun, hulp en coaching die jouw talenten en kwaliteiten voorop stellen en in het juiste daglicht zetten.
 • krijg je een passende structuur waarbinnen je kan werken (met formats en sjablonen), zodat je zo snel mogelijk wel krijgt wat je wilt.
 • kun je sparren over wat je allemaal ziet – en je ongeloof uiten over waarom dat door anderen niet wordt gezien, waar we dan samen weer lering uit trekken en snel verder mee kunnen. Erg handig.
 • En belangrijk om nu alvast te zeggen: We laten je niet meer los, totdat je die nieuwe baan hebt. Dat garanderen we. Daar tekenen we voor.

Hoe gaat loopcoaching bij ons in z'n werk?

Je wordt bovenal met rerspect en op een persoonlijke en ondersteunende manier gecoacht richting jouw nieuwe baan. Het loopbaantraject is doelgericht en heeft een informatief karakter. We beginnen met het opstellen van haalbare doelen, waar je vrij bent in eigen inbreng, mits het bijdraagt aan het optimaliseren van jouw zoektocht naar nieuw werk.

Vervolgens worden sollicitatie-onderdelen als vanzelf concreet gemaakt, waar je dan zelfstandig mee aan de slag kunt.

Zo creëren we in de eerste fase vooral duidelijkheid. Dat doen we op 2 gebieden:

 1. duidelijkheid over jou als mens met al jouw persoonskenmerken, vaardigheden, kennis, ervaring, drijfveren en motivatie. We noemen dat jouw persoonsprofiel
 2. duidelijkheid over jouw zoekprofiel is een inventarisatie van mogelijkheden op de arbeidsmarkt – voor JOU. Het resultaat is een specifieke opsomming van passende branches/sectoren, functies en werkzaamheden.


Hierna gaan we samen kijken naar passende strategieën, marketingacties en vragen we op een specifieke manier hulp aan mensen die je dichter bij die nieuwe baan kunnen brengen.

Ik ga je hier mijn verhaal vertellen en jou verderop laten zien dat jij door onze aanpak wel aan die nieuwe, leuke baan komt

…sterker nog, dat garandeer ik, omdat ik al in jouw schoenen heb gestaan. Echt waar. Meerdere malen zelfs. Ik heb alles al meegemaakt met werkgevers. Zo ben ik 2x zonder werk komen te zitten door een reorganisatie en 1 x door faillissement. Maar ook door het niet verlengen van een contract. Tja, dat gebeurt nu eenmaal ook. De cijfers komen ergens vandaan. Ik kon er niks aan doen, ook al dacht ik eerst van wel.

Door vooral de vage of niet kloppende afwijzingen tijdens mijn zoektochten naar nieuw werk, begon ik mij destijds onzeker te voelen, moedeloos soms. Ik liet dat niet merken en ging stug door. Ik accepteerde geen hulp, want ik vond dat ik het zelfstandig moest kunnen. Ik was immers zelf recruiter geweest. Nou, dat heeft mooi wel geleid tot onnodig lange zoektochten, veel frustraties, soms radeloosheid en het heeft mijn relatie geen goed gedaan.

Maar, zoals dat gaat met elke goed doorleefde dip, je komt er sterker uit. Mijn persoonlijke ervaring is de basis geweest voor wat ik nu doe.

Mijn persoonlijke avontuur begon eind 2009 met de vraag: hoe kan het dat sommige mensen veel sneller een nieuwe baan vinden dan anderen?

Wat doen zij anders?

Erik Hofstra, loopbaancoach en oprichter van de Sollicitatieacademie

Na uitvoerig onderzoek en studie naar de beste outplacementprogramma’s, sollicitatietrainingen en re-integratiebenaderingen, gecombineerd met mijn persoonlijke ervaringen en de vele gesprekken met mensen die zonder werk zaten, ben ik 4 jaar na die levensveranderende vraag De Sollicitatie Academie gestart. Het was toen 2013.

Na een uitvoerige testperiode was hier en daar wat bij-schaaf-werk nodig. De eerste  uitkomsten overtroffen mijn verwachtingen. De structuur, de indeling, de formats, de sjablonen en al het andere ondersteunende materiaal (zoals video’s) werkte!

en dat doet het nog steeds.

Ik heb inmiddels honderden mensen kunnen helpen aan nieuw passend en leuk werk. En daar wil ik jou aan toevoegen. Gewoon, omdat het kan.

Welkom terug!