Gegarandeerd resultaat
Zowel online als face-2-face contact

Voorkeurstype:
De Inspirator

In jouw werk zijn de volgende begrippen belangrijk:
– levensvreugde
– vrijheid
– anderen ondersteunen
– ethiek
– persoonlijke waarden

Jouw talenten zijn vooral:
– veelzijdigheid
– anderen inspireren
– communiceren op elk niveau
– anderen snel begrijpen en accepteren
– samenhang zien
– uitleggen
– op het proces gericht

Robbin Williams 
Acteur en komiek, was een  
Inspirator 

Voorkeurstype:
De Inspirator

In jouw werk zijn de volgende begrippen belangrijk:
– levensvreugde
– vrijheid
– anderen ondersteunen
– ethiek
– persoonlijke waarden

Jouw talenten zijn vooral:
– veelzijdigheid
– anderen inspireren
– communiceren op elk niveau
– anderen snel begrijpen en accepteren
– samenhang zien
– uitleggen
– op het proces gericht

Robbin Williams 
Acteur en komiek, was een  
Inspirator 

Algemene beschrijving van de inspirator

Mensen met dit profiel behoren tot de groep idealisten. De idealist ervaart het leven als een reis, een ontdekkingstocht waarin hij/zij op zoek is naar zijn/haar best mogelijke zelf. Het zijn complexe en unieke individuen met karakteristieke patronen. Ze zijn over het algemeen lang op zoek naar hun identiteit en willen een leven leiden dat van betekenis is voor de mensheid. Zij willen anderen helpen hun levens ten volle te realiseren en zien daar altijd mogelijkheden toe. Zij bezitten een krachtige intuïtie en zijn gevoelig, creatief en zijn gezegend met een rijke verbeelding. Optimistisch, enthousiast en gericht op het goede in mensen, willen zij de wereld verbeteren. Mensen die het allerliefst zich zelf worden. Isabel Briggs-Meyers en Carl Gustav Jung, de grondleggers van MBTI, zijn voorbeelden van het idealistische type.

Specifieke beschrijving van de inspirator

Dit type mens voelt de betekenis aan van zijn waarnemingen, heeft daarin geen controlebehoefte en treedt dus niet direct handelend op. De aandacht van de inspirator gaat uit naar de wereld die hij wil verbeteren. Contacten met anderen schat hij dan ook op hun waarde door zijn hulpfunctie “introvert voelen” te gebruiken. Een automatisch proces. Inspirators hebben een ongewoon brede waaier van vaardigheden en talenten. Zij zijn goed in alles wat ze interesseert en hebben vaak meerdere carrières, die totaal van elkaar verschillen. Op buitenstaanders mag dit stuurloos overkomen, zelf ervaren ze dit als consistent, omdat die carrières één ding gemeen hebben; zij sluiten aan op hun waarden.

De Inspirator heeft het gevoel nodig, dat hij leeft als zijn ware zelf. Innerlijke vrede ervaart hij door zijn leven constant af te stemmen aan zijn waarden. Echte “mensen-mensen” en emotioneel zeer intens. Ze hebben tijd nodig om weer “gecenterd” of “gegrond” te raken, als zijn emoties hem uit koers dreigen te brengen.

De inspirator is beter in het opstarten van nieuwe dingen dan de lange termijn uitvoering, omdat hij slecht tegen sleur en routines kan. Het zijn warme mensen die zeer geïnteresseerd zijn in het leven van hun vrienden, collega’s, familie en kennissen. Ze hebben de neiging om altijd aardig gevonden te worden, iets wat ze meenemen tot aan hun dood.

Met hun uitzonderlijke intuïtieve kracht begrijpen zij mensen zeer snel en brengen vooral daarmee het beste in anderen naar boven. Kletskousen zijn ‘t, die op elk niveau hun zegje kunnen doen, wat helpt om aardig gevonden te worden… Ook zijn ze wars van autoriteit en controle. Ze hebben bovenmatig veel behoefte aan onafhankelijkheid. Vandaar ook dat ze vaak als zelfstandig ondernemer door het leven gaan of een onafhankelijk beroep uitoefenen (of een combinatie).

Samenvattend: charmante, ingenieuse, inspirerende, risico nemende, sensitieve, op mensen gerichte individuen, die toch af en toe een klein beetje autoriteit moeten leren accepteren.

Geschikte werkomgeving

Een organisatiecultuur waarin verandering en vernieuwing toegestaan, gewaardeerd en ondersteund wordt.

Een mensgerichte harmonieuze collegiale positieve “kleurrijke” werksfeer met  uitdaging, afwisseling, veelvuldig contacten met mensen en dan vooral gericht op zelfstandigheid.

Beroepen en sectoren waarin u zich het prettigst voelt

Counselor/ therapeut (psycholoog, psychiater), mediator, (technisch-) adviseur, trainer, coach, medisch specialist, bedrijfsleider, hulpverlener, leraar (o.a. kunst, gezondheid, speciaal onderwijs, als het maar een idealistisch karakter bezit), schrijver/ redacteur/ uitgever, PR medewerker, marketing, musicus of componist, artiest, onderzoeker, sociaal wetenschapper, juridisch adviseur, advocaat, computerdeskundige, commercieel medewerker/ accountmanager binnen een complexe omgeving waar een grote mate van zelfstandigheid en vrijheid aanwezig is.

Vrouwelijke componist achter piano
Vertrouwenspersoon

Speciale aandacht

Voor de inspirator ligt een veelheid aan arbeidsmogelijkheden in het verschiet, mits zij trouw blijven aan hun waarden (!), afwisselend werk kunnen doen en het idee hebben dat ze daarmee nog meer zichzelf worden (persoonlijke ontwikkeling). 

Absoluut niet geschikt voor routinematig werk, vast geroosterd worden e.d. Dan worden ze doodongelukkig.

De Inspirator voelt zich vaak aangetrokken tot beroepen waarin hij kan communiceren met anderen, met als doel zijn eigen ontwikkeling te bevorderen zoals in counseling en onderwijs (onderwijs gerelateerde beroepen), waarbij mensen om een op hen toegesneden aanpak vragen. Ook kunstzinnige beroepen of activiteiten worden vaak gekozen.

Niet op je plek zitten merk je door

 • er geen of weinig harmonie is
 • te assertief worden
 • niets afmaken, planning niet na kunnen komen
 • woede jegens anderen opkroppen
 • conflictvermijding
 • oncontroleerbare doelen na (moeten) jagen

Indien gestrest, stressreductie door

 • contact met eigen bron herstellen (meditatie, ontspanningsoefeningen, yoga)
 • weer gaan leven vanuit waarden
 • de tijd nemen om alleen te zijn
 • dwing jezelf om projecten af te ronden
 • visualiseer waar je naartoe wilt, wat je wilt bereiken en wat belangrijk voor jóu is
 • doelen stellen en er naartoe leren werken

Inspirerend en lerend naar nieuw, passend werk

Je hebt net gelezen welke werkomgeving, beroepen en sectoren het beste bij jou passen – en waarom.

Alles wat je genoeg interesseert kun je of kun je leren.

De vraag is: breng je dat geloofwaardig genoeg over? Lukt het jou in je eentje om die passende plek op die arbeidsmarkt te bemachtigen?

Je hebt nu een keus: geholpen worden of zelf doen

Hulp zoeken

Als je besluit het zelf te doen, zonder hulp, dan is het risico groot dat je langer over jouw zoektocht doet dan nodig is, omdat:

 • de hele situatie (zonder werk zitten), je onzeker maakt en dat is geen goede basis voor een sollicitatiegesprek
 • je te emotioneel kunt worden door in deze situatie te zitten
 • het je niet lukt koers te houden, vanwege al die interesses en emoties (die altijd meedoen)
 • Je hebt geen zin om door te zetten, de sleur en routines nog langer vast te houden;
 • je (te) graag aardig gevonden wilt worden. Dat kan voor stagnatie zorgen in jouw zoekproces, door vermijding of niet constructief gedrag richting arbeidsmarkt

Aanvaard je professionele hulp, dan:

 • krijg je de steun, hulp en coaching die jouw talenten en kwaliteiten voorop stellen en in het juiste daglicht zetten.
 • gaan we samen onderzoeken wat werkt voor jou en dat dan uitrollen, in de praktijk brengen, zodat je je doel(en) z.s.m. haalt
 • je eigen uniekheid wordt duidelijk en leidend in je zoekproces (hoe leuk is dat?)
 • En belangrijk om nu alvast te zeggen: We laten je niet meer los, totdat je die nieuwe baan hebt. Dat garanderen we. Daar tekenen we voor.

Hoe gaat loopbaancoaching bij ons in z'n werk?

Je wordt bovenal met respect en op een persoonlijke en ondersteunende manier gecoacht richting jouw nieuwe baan.

Ons loopbaantraject is doelgericht en heeft een informatief karakter, zoals je verderop kunt lezen en bekijken.

Zodra we samen kunnen starten met jouw loopbaantraject, stellen we eerst haalbare doelen op. Je bent vrij in eigen inbreng, mits het bijdraagt aan het optimaliseren van jouw zoektocht naar nieuw werk.

Gaandeweg het traject worden sollicitatie-onderdelen als vanzelf concreet. Je kunt daar zelfstandig mee aan de slag. Je kunt ons hele programma zien als een toolbox vol met mogelijkheden, waar je allemaal gebruik van mag maken.

In de eerste fase creëren we vooral duidelijkheid. Dat doen we op 2 gebieden:

 1. duidelijkheid over jouw als mens met al jouw persoonskenmerken, vaardigheden, kennis, ervaring, drijfveren en motivatie. We noemen dat jouw persoonsprofiel
 2. duidelijkheid over jouw zoekprofiel is een inventarisatie van mogelijkheden op de arbeidsmarkt – voor JOU. Het resultaat is een specifieke opsomming van passende branches/sectoren, functies en werkzaamheden.

Hierna gaan we samen kijken naar passende strategieën, marketingacties en vragen we op een specifieke manier hulp aan mensen die je dichter bij die nieuwe baan kunnen brengen. We gaan de arbeidskansen voor jou aanzienlijk verhogen!

Vrouwelijke leraar onderwijst haar studenten

Als warm, charmant, inspirerend en vriendelijk persoon zijn we erg benieuwd naar jouw netwerk. Hoeft niet groot te zijn. Wel is het belangrijk dat we er werk van gaan maken – en om daarnaast een nieuw netwerk aan te boren. Hoe dat effectief te doen, gaan wij je o.a. leren. Het is nog steeds de snelste route naar nieuw werk (gemiddeld bezien).

Als je al zover bent:

…of lees verder.

Samen komen we deze fase prima door. Daar twijfel ik niet aan. Heb jij wel twijfels? Mail of bel me dan gewoon even. Dan kun je jouw verhaal even doen. Is belangrijk.

Mijn persoonlijk verhaal

Ik heb al in jouw schoenen gestaan. Echt waar. Meerdere malen zelfs. Ik heb alles al meegemaakt met werkgevers. Zo ben ik 2 x zonder werk komen te zitten door een reorganisatie en 1 x door faillissement. Maar ook door het niet verlengen van een contract. Tja, dat gebeurt nu eenmaal ook. De cijfers komen ergens vandaan. Ik kon er niks aan doen, ook al dacht ik eerst van wel.

Door vooral de vage of niet kloppende afwijzingen tijdens mijn zoektochten naar nieuw werk, begon ik mij destijds onzeker te voelen, moedeloos soms. Ik liet dat niet merken en ging stug door. Ik accepteerde geen hulp, want ik vond dat ik het zelfstandig moest kunnen. Ik was immers zelf recruiter geweest. Nou, dat heeft mooi wel geleid tot onnodig lange zoektochten, veel frustraties, soms radeloosheid en het heeft mijn relatie geen goed gedaan.

Maar, zoals dat gaat met elke goed doorleefde dip, je komt er sterker uit. Mijn persoonlijke ervaring is de basis geweest voor wat ik nu doe.

Mijn persoonlijke avontuur begon eind 2009 met de vraag: hoe kan het dat sommige mensen veel sneller een nieuwe baan vinden dan anderen?

Wat doen zij anders?

Erik Hofstra, loopbaancoach en oprichter van de Sollicitatieacademie

Na uitvoerig onderzoek en studie naar de beste outplacementprogramma’s, sollicitatietrainingen en re-integratiebenaderingen, gecombineerd met mijn persoonlijke ervaringen en de vele gesprekken met mensen die zonder werk zaten, ben ik 4 jaar na die levensveranderende vraag De Sollicitatie Academie gestart. Het was toen 2013.

Na een uitvoerige testperiode was hier en daar wat bij-schaaf-werk nodig. De eerste  uitkomsten overtroffen mijn verwachtingen. De structuur, de indeling, de formats, de sjablonen en al het andere ondersteunende materiaal (zoals video’s) werkte!

en dat doet het nog steeds.

Ik heb inmiddels honderden mensen kunnen helpen aan nieuw passend en leuk werk. En daar wil ik jou aan toevoegen. Gewoon, omdat het kan.

Welkom terug!