Gegarandeerd resultaat
Zowel online als face-2-face contact

Barack Obama
Voormalig president van de VS, is een
Leraar

Voorkeurstype:
De Leraar

In jouw werk zijn de volgende begrippen belangrijk:
– identiteit vinden
– uniek zijn
– de zin van het bestaan ontdekken
– leven volgens waarden
– anderen inspireren
– verbanden leggen

Jouw talenten zijn vooral
– levensvreugde
– vrijheid
– anderen ondersteunen
– ethiek
– persoonlijke waarden zijn jouw uitgangspunt

Voorkeurstype:
De Leraar

In jouw werk zijn de volgende begrippen belangrijk:
– identiteit vinden
– uniek zijn
– de zin van het bestaan ontdekken
– leven volgens waarden
– anderen inspireren
– verbanden leggen

Jouw talenten zijn vooral:
– levensvreugde
– vrijheid
– anderen ondersteunen
– ethiek
– persoonlijke waarden zijn jouw uitgangspunt

Barack Obama
Voormalig president van de VS, is een
Leraar

Algemene beschrijving van de leraar

Mensen met dit profiel behoren tot de groep idealisten. De idealist ervaart het leven als een reis, een ontdekkingstocht waarin hij/zij op zoek is naar zijn/haar best mogelijke zelf. Het zijn complexe en unieke individuen met karakteristieke patronen. Ze zijn over het algemeen lang op zoek naar hun identiteit en willen een leven leiden dat van betekenis is voor de mensheid. Zij willen anderen helpen hun levens ten volle te realiseren en zien daar altijd mogelijkheden toe. Zij bezitten een krachtige intuïtie en zijn gevoelig, creatief en gezegend met een rijke verbeelding. Optimistisch, enthousiast en gericht op het goede in mensen, willen zij de wereld verbeteren. Mensen die het allerliefst zich zelf worden. Isabel Briggs Meyers en Carl Gustav Jung, de grondleggers van MBTI, zijn voorbeelden van het idealistische type.

Specifieke beschrijving van de leraar

Dit type mens neemt betekenissen gevoelsmatig waar en ordent die middels handelingen. Hun motto: mag ik het verband uitleggen?

De aandacht van dit type gaat uit naar de andere mensen met wie hij tot harmonie wil komen. Met zijn intuïtie ziet hij verbanden en patronen die hij aan hen wil uitleggen. Dit type heeft het grootste talent als het gaat om de omgang met andere mensen. Zij zijn volledig ingesteld op begrip, ondersteuning en aanmoediging, kortom gevers puur sang. Het zijn charmante, warme, gracieuze, creatieve individuen met een rijk inzicht in “what makes people tick”. Ze worden gewaardeerd om hun speciale gave; het zien van potentiele groei bij anderen en hun oprechte verlangen mensen te helpen.

Een leraar is vaak iemand die grote behoefte heeft aan intieme banden en zich hier ook bovenmatig voor inspant om die te verkrijgen. Als zo’n relatie eenmaal tot stand is gekomen, dan is hij betrouwbaar, loyaal en onderhoud hij z’n contacten uitstekend.

Leraren zijn -in principe- niet uit op eigen belang. Echter, wanneer niet in balans, kan hun gave ingezet worden om anderen te manipuleren. Deze mensen aarzelen niet hun gevoelens tot uitdrukking te brengen. Wel dienen ze meer dan andere typen, tijd alleen door te brengen. Daar kunnen ze moeite mee hebben vanwege:
1. een hoge mate van hardheid die ze voor zichzelf hanteren
2. duistere gedachten die zij enigszins koesteren als ze alleen zijn.
3. ze zijn graag met de ontwikkeling van anderen bezig

Mentaal loopt dit type het gevaar emotioneel overweldigd te worden door competitie. De Leraar kan een echte control freak zijn die zijn eigen huishouding nogal eens slordig uitvoert. Hun vermogen om mensen te begrijpen en precies te zeggen wat gezegd moet worden, is bijna griezelig, zo correct en nauwkeurig ze dat kunnen.

Geschikte werkomgeving

Eén met uitdaging, afwisseling en zelfstandigheid (sterke voorkeur voor autonoom handelen). Contacten met mensen en een mensgerichte harmonieuze collegiale “kleurrijke” werksfeer genieten een sterke voorkeur. Jij als Leraar hebt waardering voor:
– betrokkenheid
– inzet
– en bijdragen aan veranderingen (van anderen, maar ook die van de eigen persoonlijke ontwikkeling).

IJshockey trainer
Vrouwelijke leraar onderwijst haar studenten

Beroepen en sectoren waar je vooral past

Leraar/ onderwijzer, counselor, loopbaanadviseur, arts, religieuze beroepen, trainer, schrijver, coach, musicus of componist, artiest, entertainer, optometrist, tandtechnicus, ontwerper. Maar ook als teamleider binnen verschillende disciplines en manager of directeur, mits dat past bij de idealen en waarden.

Niet op je plek zitten merk je door

– een gevoel van onderdrukking
– teveel controle
– onpersoonlijk werk
– verlies van idealen en zelfvertrouwen
– blijven volhouden dat alles goed gaat, terwijl dat niet zo is
– je begint mensen te manipuleren om idealen te beschermen en vrijheid te verkrijgen
– als je met logica en feitenmateriaal moet werken zonder connectie met het menselijke
– teveel geen socialiseren en te weinig werken (ontwijk gedrag)

Indien gestrest, stressreductie door

– contact met eigen bron herstellen (meditatie, ontspanningsoefeningen, yoga)
– weer gaan leven vanuit waarden
– neem de tijd om alleen te zijn
– dwing jezelf om projecten af te ronden

Wat vind je van de uitkomst van de test?

Het is een oprechte vraag, waarbij ik je wil verzoeken mij te mailen als je vragen hebt of opmerkingen wilt plaatsen. Graag zelfs!

Ik vraag dit aan géén enkel ander type, omdat je een uitzonderlijk talent hebt om de verbanden te zien en heel goed met mensen om kunt gaan.

Zie je dat zelf ook zo?

En heb je er vertrouwen in dat het jou gaat lukken om die nieuwe baan te bemachtigen?

Als je ook maar enigszins twijfelt, dan heb je hulp nodig om daar op één of andere manier te komen, want het overbrengen van kennis en kunde is jou op het lijf geschreven. Onze maatschappij heeft jou hard nodig! Laat die hulp svp toe. Het is gewoon een apart en erg specialistisch vak, dat solliciteren en re-integreren.

Geholpen worden of zelf doen?

Als je besluit het zelf te doen, zonder hulp, dan is het risico groot dat je langer over jouw zoektocht doet dan nodig is, omdat:

 • de hele situatie (zonder werk zitten), je onzeker maakt en dat is geen goede basis voor een sollicitatiegesprek
 • je het risico loopt je te verliezen in andermans behoeften, terwijl jij nu aan de beurt bent.
 • je overgevoelig kan raken door afwijzingen en wat anderen van je vinden die jou nauwelijks of niet kennen. Jouw positie, het zonder werk zitten, maakt je kwetsbaar.
 • je de controle over het proces van je eigen leven en behoeften verliest.
 • je wordt té assertief, waardoor je niet krijgt wat je wilt en verdient: die nieuwe baan!

Aanvaard je professionele hulp, dan:

 • krijg je de steun, hulp en coaching die jouw talenten en kwaliteiten voorop stellen en in het juiste daglicht zetten.
 • gaan we samen werken aan jouw behoeften. Jij staat nu even centraal en dat heb je juist nu hard nodig.
 • ga je ervaren dat het volgen van een evidence based aanpak, gewenst resultaat brengt
 • kun je volgens formats en sjablonen je eigen weg naar werk ontwikkelen, met optimaal resultaat.
 • ga je met plezier aan de slag, heb je nuttige en goede gesprekken met een professionele loopbaancoach, zodat je ontspannen het proces door kunt met uitzicht op nieuw, inspirerend werk!
 • En belangrijk om nu alvast te zeggen: We laten je niet meer los, totdat je die nieuwe baan hebt. Dat garanderen we. Daar tekenen we zelfs voor.

Het is aan jou

Hoe gaat coaching bij ons in z'n werk?

Je wordt op een persoonlijke en ondersteunende manier gecoacht richting jouw nieuwe baan. Het loopbaantraject is informatief en iets wat we samen vormgeven. We beginnen met het opstellen van haalbare doelen, waar je vrij bent in eigen inbreng, mits het bijdraagt aan het optimaliseren van jouw zoektocht naar nieuw werk.

Vervolgens worden sollicitatie-onderdelen als vanzelf concreet gemaakt, waar je dan zelfstandig mee aan de slag kunt.

Zo creëren we in de eerste fase vooral duidelijkheid. Dat doen we op 2 gebieden:
1. duidelijkheid over jouw als mens met al jouw persoonskenmerken, vaardigheden, kennis, ervaring, drijfveren en motivatie. We noemen dat jouw persoonsprofiel
2. duidelijkheid over jouw zoekprofiel is een inventarisatie van mogelijkheden op de arbeidsmarkt – voor JOU. Het resultaat is een specifieke opsomming van passende branches/sectoren, functies en werkzaamheden.

Hierna gaan we samen kijken naar passende strategiën, marketingacties en vragen we op een specifieke manier hulp aan mensen die je dichter bij die nieuwe baan kunnen brengen.

Met jouw warme, charmante, gracieuze en vriendelijke karakter heb je waarschijnlijk een goed netwerk. Hoeft niet groot te zijn. Het is belangrijk dat je daar werk van gaat maken – en om daarnaast een nieuw netwerk aan te boren. Hoe dat effectief te doen, gaan wij je leren. Het is nog steeds de snelste route naar nieuw werk (gemiddeld bezien).

Als je al zover bent:

Dan kun je je vragen stellen.

Weet dat ik graag met jou aan de slag ga en dat we samen deze fase prima doorkomen, met als resultaat die nieuwe, leuke, passende baan. Daar twijfel ik niet aan. Heb jij nog twijfels? Mail of bel me dan. Dan kun je jouw verhaal doen. Is belangrijk.

Mijn verhaal

Ik heb al in jouw schoenen gestaan. Echt waar. Meerdere malen zelfs. Ik heb alles al meegemaakt met werkgevers. Zo ben ik 2x zonder werk komen te zitten door een reorganisatie en 1 x door faillissement. Maar ook door het niet verlengen van een contract. Tja, dat gebeurt nu eenmaal ook. De cijfers komen ergens vandaan. Ik kon er niks aan doen, ook al dacht ik eerst van wel.

Door vooral de vage of niet kloppende afwijzingen tijdens mijn zoektochten naar nieuw werk, begon ik mij destijds onzeker te voelen, moedeloos soms. Ik liet dat niet merken en ging stug door. Ik accepteerde geen hulp, want ik vond dat ik het zelfstandig moest kunnen. Ik was immers zelf recruiter geweest. Nou, dat heeft mooi wel geleid tot onnodig lange zoektochten, veel frustraties, soms radeloosheid en het heeft mijn relatie geen goed gedaan.

Maar, zoals dat gaat met elke goed doorleefde dip, je komt er sterker uit. Mijn persoonlijke ervaring is de basis geweest voor wat ik nu doe.

Mijn persoonlijke avontuur begon eind 2009 met de vraag: hoe kan het dat sommige mensen veel sneller een nieuwe baan vinden dan anderen?

Wat doen zij anders?

Erik Hofstra, loopbaancoach en oprichter van de Sollicitatieacademie

Na uitvoerig onderzoek en studie naar de beste outplacementprogramma’s, sollicitatietrainingen en re-integratiebenaderingen, gecombineerd met mijn persoonlijke ervaringen en de vele gesprekken met mensen die zonder werk zaten, ben ik 4 jaar na die levensveranderende vraag De Sollicitatie Academie gestart. Het was toen 2013.

Na een uitvoerige testperiode was hier en daar wat bij-schaaf-werk nodig. De eerste  uitkomsten overtroffen mijn verwachtingen. De structuur, de indeling, de formats, de sjablonen en al het andere ondersteunende materiaal (zoals video’s) werkte!

en dat doet het nog steeds.

Ik heb inmiddels honderden mensen kunnen helpen aan nieuw passend en leuk werk. En daar wil ik jou aan toevoegen. Gewoon, omdat het kan.

Welkom terug!