Gegarandeerd resultaat
Zowel online als face-2-face contact

Aryton Senna 
Formule 1 coureur, was een  
Ambachtsman 

Voorkeurstype:
De Ambachtsman

In jouw werk zijn de volgende begrippen belangrijk:
– actie!
– variatie
– vakmanschap
– spontaan kunnen zijn, handelen vanuit vrijheid

Jouw talenten zijn vooral:
– begrijpen hoe dingen werken
– technische vaardigheden (allerlei, is maar net waar interesse naar uit gaat)
– goed gevoel voor doelmatigheid
– getallen en systemen

Voorkeurstype:
De Ambachtsman

In jouw werk zijn de volgende begrippen belangrijk:
– actie!
– variatie
– vakmanschap
– spontaan kunnen zijn, handelen vanuit vrijheid

Jouw talenten zijn vooral:
– begrijpen hoe dingen werken
– technische vaardigheden (allerlei, is maar net waar interesse naar uit gaat)
– goed gevoel voor doelmatigheid
– getallen en systemen

Aryton Senna 
Formule 1 coureur, was een  
Ambachtsman 

Algemene beschrijving van de ambachtsman

Mensen met dit profiel behoren tot de groep “vaklui”. Ze leven in het hier en nu, zijn impulsief, energiek, direct, praktisch en sluw. Ze worden ook gezien als streetwise, joviaal en spontaan.

Vaklui nemen graag risico en zijn gericht op zintuiglijke stimulatie. Ze houden van spanning / opwinding en nemen het niet zo nauw met regels. Zij hebben aanleg voor tactiek en zijn geboren onderhandelaars. Ze hebben een context (speelveld) nodig waarbinnen zij kunnen handelen, dat geeft ze de gave van de praktische oplossing in het moment.

Hun kernbehoefte is de vrijheid om te handelen in een opwelling en de mogelijkheid om invloed uit te oefenen. Omdat deze typen hun aandacht zo gemakkelijk vrij kunnen maken, kan wisselvalligheid hun grootste zwakte zijn. Dit en de Nederlandse cultuur maakt dat vaklui nogal eens moeite hebben zich te verbinden aan hun droomdoel. Vaklui worden bewonderd om het gemak waarmee ze onverwachte gebeurtenissen hanteren.

Specifieke beschrijving van de ambachtsman

Dit type denkt na over wat hij waarneemt zonder de behoefte aan innerlijke ordening. Jouw aandacht gaat dus uit naar je gedachten, over wat je ervaart, meemaakt en vooral waarneemt. Je haalt je energie uit jezelf, uit het onderzoeken van zaken (kan van alles zijn, waar de interesse maar naartoe vloeit), je hebt een dwingende behoefte om te begrijpen hoe dingen in elkaar zitten/ hoe de dingen werken. Jouw motto is dan ook: Hoe werkt het?

Je bent vooral een pragmatisch, doelmatig en realistisch persoon. Sterk bewust van feiten en doorgaans alleen te overtuigen door logische redeneringen. Je bent in staat om onmiddellijk problemen op te lossen. Theorieën en concepten hebben jouw belangstelling gewoonweg niet.

In balans ben je optimistisch, goed geluimd, loyaal aan zijn gelijken, ijverig en trouw. Je bent zwak in het uiten van jouw eigen gevoelens en communicatief beperkt, omdat jij jouw ervaringsbegrip van de wereld als de enige correcte wijze van begrijpen zien. Reden waarom jij je omringt met geestverwanten die deze levensstijl ondersteunen. Je hebt het tevens in je om een groot sporter te zijn, mits de nodige trainingsuren kunnen worden geboden en je op sportiviteit wordt gecoached.

Je houdt ervan tijd alleen door te brengen en je hebt dat ook nodig om dingen te kunnen uitpluizen en om de helderheid van geest te kunnen herstellen. Je hebt een rijk en gedetailleerd geheugen en je bent goed in het aan elkaar knopen van losse eindjes.

De uitspraak: Just do it! – is op jouw lijf geschreven. Daarnaast wil je winnen. Zomaar ergens aan mee doen, of een potje spelen, is er bij jou niet bij. Je kunt (vervelend) fanatiek zijn, maar dat hangt natuurlijk van de perceptie van de ander af  😉

Geschikte werkomgeving

Ambachtslieden hebben een avontuurlijke geest, zij worden veelal aangetrokken door motoren, vliegtuigen, helikopters, parachutespringen en allerlei risicosporten. Zij houden van actie en kennen praktisch geen vrees. Zij zijn fanatiek onafhankelijk, omdat ze die ruimte/ vrijheid nodig hebben voor het nemen van hun besluiten voor de volgende stap. Die uitdaging dient wel geboden te worden, anders verveel jij je snel. Ook afwisseling is belangrijk.

Geef de Ambachtsman kaders en laat hem daarbinnen vrij. Dan is hij op zijn best. Dit zijn tenslotte ijverige, trouwe en taakgerichte collega’s.

Jouw overtuigingen “moeten” passen in die van de organisatie. Jou overtuigen lukt alleen met een strikt logische aanpak. Je bent niet iemand om achter een bureau te zetten. Verder is enige dynamiek in je werk belangrijk en het rekening houden met “tijd voor zichzelf” principe. Hier tank jij immers weer bij en kun je de belevenissen en herinneringen ordenen.

parachute springen

Beroepen en sectoren waar je vooral past

Uiteraard alle ambachten, automatisering, techniek, industriële (technische) productie, metaal, midden- en kleinbedrijf, inkoop, accountancy, bank- en verzekeringswezen, transport en logistiek, toegepaste wetenschap, tandarts, juridisch, crisis management, topsporter (!). Alle sporten waar oog-hand coördinatie een dominante rol speelt. De Ambachtsman is daar heer en meester in.

Niet op je plek zitten merk je door

 • verveling, veel repeterend werk
 • je krijgt kritiek (daar kun jij niet zo goed tegen; je talenten komen niet tot uiting)
 • je voelt je belemmerd in je vrijheid van handelen
 • je laat al je logica varen
 • je ontwikkelt een somber beeld van de toekomst

Indien gestrest, stressreductie door

 • dingen met vrienden doen, zoek afleiding
 • gedachten en gevoelens uiten
 • waardering voor anderen tonen (compassie ontwikkelen)
 • ruim de tijd nemen
 • crisis managen/ emoties managen

En nu?

Wel, nu je deze specifieke informatie over jezelf hebt, sta je voor een keus

Geholpen worden of zelf doen?

Als je besluit het zelf te doen, dan doe je langer over jouw zoektocht dan nodig is. Je hebt vrijheid van handelen, maar heeft een prijs, namelijk:

 • langer toe moeten met minder salaris
 • je vergroot jouw pensioengat (als je daar niet tegen verzekerd bent)
 • te lang gebonden zijn aan UWV wet- en regelgeving (daar gaat je vrijheid)
 • je neemt actie op de verkeerde dingen, waardoor je ontwikkeling stilstaat. Er is geen constructieve vooruitgang.
 • jouw frustraties lopen op en de  onzekerheid neemt toe
Hulp zoeken

Aanvaard je professionele hulp, dan:

 • doe je veel minder lang over die zoektocht naar die leuke, nieuwe baan (gemiddeld 40% tot 50%, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder gerenommeerde re-integratiebureaus)
 • Je kunt met een ervaren coach sparren over jouw nieuwe toekomst, je gaat jouw avontuur stap voor stap vorm geven en (direct) ten uitvoer brengen
 • Je gaat veel leren over specifieke sollicitatie-onderdelen die je je leven lang kunt gebruiken en die overal van pas komen, waardoor je nog beter leert beïnvloeden (voor de beste arbeidsvoorwaarden bijv ;-))
 • Eindelijk wordt het hele sollicitatieproces, van begin tot aan die nieuwe baan, op een logische en systematische manier duidelijk. Hierdoor ga je winnen.

Het is aan jou

Praktische winst: die nieuwe baan en alle informatie en tools die je voor de rest van je leven kunt gebruiken.

Je kunt meteen aan de slag, waar en wanneer je maar wilt
en je hebt gegarandeerd een nieuw avontuur te pakken.

Ons advies: lees toch even verder, want er is zovéél meer!

---

Spannend en leerzaam tegelijk, zo’n nieuw avontuur, met als doel die nieuwe passende baan!

Een uitgelezen kans om jezelf te ontwikkelen door te doen en ervaren hoe je kunt krijgen wat JIJ zo graag wilt. Zo leer je bijvoorbeeld heel precies hoe je mensen tijdens de onderdelen van het sollicitatieproces kunt beïnvloeden – voor eigen gewin.

Je krijgt concreet antwoord op al je vragen, welke het ook zijn.

Hoe gaat coaching bij ons in z'n werk?

Je wordt op een persoonlijke, geestdriftige en broederlijke manier gecoacht richting jouw doel. Het loopbaantraject zit vol actie en avontuur. Daar wordt je doorheen gegidst, met genoeg vrijheid voor persoonlijke inbreng. Daar gaan we het uiteraard over hebben. Lekker sparren. Hierdoor wordt baanverandering een reis vol avonturen en het is erg leerzaam. Dat ga je vanzelf ervaren.

Voor jou is het tevens belangrijk om te weten HOE dit allemaal in z’n werk gaat.

Dat ga ik je uitleggen.

Je krijgt toegang tot al ons meest succesvolle materiaal, dat helemaal is toegespitst op de huidige arbeidsmarkt, met al z’n kansen, maar ook probleemsectoren.

De eerst stap is dan ook duidelijkheid creëren. Dat doen we op 2 gebieden:

 1. duidelijkheid over jou als mens met al jouw persoonskenmerken, vaardigheden, kennis, ervaring, drijfveren en motivatie. We noemen dat jouw persoonsprofiel
 2. duidelijkheid over jouw zoekprofiel is een inventarisatie van mogelijkheden op de arbeidsmarkt – voor JOU. Je krijgt dan een specifieke opsomming van passende branches/sectoren, functies en werkzaamheden.

...of lees verder en ontdek wat we allemaal voor jou in petto hebben

Ik ga je eerst mijn verhaal vertellen, even kennismaken

Ik heb al in jouw schoenen gestaan. Echt waar. Meerdere malen zelfs. Ik heb alles al meegemaakt met werkgevers. Zo ben ik 2x zonder werk komen te zitten door een reorganisatie en 1 x door faillissement. Maar ook door het niet verlengen van een contract. Tja, dat gebeurt nu eenmaal ook.

Door vooral de vage of niet kloppende afwijzingen tijdens mijn zoektochten naar nieuw werk, begon ik mij destijds onzeker te voelen, moedeloos soms. Ik liet dat niet merken en ging stug door. Ik accepteerde geen hulp, want ik vond dat ik het zelfstandig moest kunnen. Ik was immers zelf recruiter geweest. Nou, dat heeft mooi wel geleid tot onnodig lange zoektochten, veel frustraties, soms radeloosheid en het heeft mijn relatie geen goed gedaan.

Maar, zoals dat gaat met elke goed doorleefde dip, je komt er sterker uit. Mijn persoonlijke ervaring is de basis geweest voor wat ik nu doe.

Mijn persoonlijke avontuur begon eind 2009 met de vraag: hoe kan het dat sommige mensen veel sneller een nieuwe baan vinden dan anderen?

Wat doen zij anders?

Erik Hofstra, loopbaancoach en oprichter van de Sollicitatieacademie

Na uitvoerig onderzoek en studie naar de beste outplacementprogramma’s, sollicitatietrainingen en re-integratiebenaderingen, gecombineerd met mijn persoonlijke ervaringen en de vele gesprekken met mensen die zonder werk zaten, ben ik 4 jaar na die levensveranderende vraag De Sollicitatie Academie gestart. Het was toen 2013.

Na een uitvoerige testperiode was hier en daar wat bij-schaaf-werk nodig. De eerste  uitkomsten overtroffen mijn verwachtingen. De structuur, de indeling, de formats, de sjablonen en al het andere ondersteunende materiaal (zoals video’s) werkte!

en dat doet het nog steeds.

Ik heb inmiddels honderden mensen kunnen helpen aan nieuw passend en leuk werk. En daar wil ik jou aan toevoegen. Gewoon, omdat het kan.

Welkom terug!