Als je op zoek bent naar ander werk, dan zijn er behoorlijk wat factoren waar je rekening mee moet houden. Dat maakt solliciteren ook zo lastig. Het zal je ongetwijfeld lukken om vacatures te vinden, maar dan? Kom je op gesprek? Dat is de eerste grote uitdaging die je hebt.
Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat je wel of niet op gesprek komt, die bepalen of je wel of niet doorgaat naar die tweede ronde. Hier volgen ze:
1. Jouw netwerk is niet groot genoeg
Bijna alle vacatures zijn tegenwoordig te vinden door te netwerken. Solliciteren via vacaturesites, het speurwerk op internet, rekenen op recruiters of het reageren op advertenties, is al lang niet meer voldoende. Zelfs een ultiem cv heeft veel te weinig effect om die nieuwe baan te bemachtigen. Ga dus vooral netwerken en zorg dat je afspraken met beslissers organiseert.
2. Jouw eerste sollicitatiegesprek is (zwaar) onder de maat
Het sollicitatiegesprek is voor de meeste mensen één van de moeilijkste gesprekken die gevoerd moet worden in iemands leven. Als het sollicitatiegesprek niet vlot loopt, dan wordt de kans op die nieuwe passende baan erg klein. Je moet namelijk een topprestatie te leveren. Dat is nu een feit. Vraag jezelf af of jij alle aspecten van het sollicitatiegesprek voldoende beheerst? Zo niet, zorg dan dat je ze wel leert.
3. Jouw persoonlijke verzorging is niet genoeg afgestemd op de verwachtingen van de werkgever
Weet precies wat je aantrekt als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Bel voor de dresscode en zorg dat je die code overtreft of perfect opvolgt.
4. Je vraagt vooraf -of in jouw eerste gesprek- al naar het salaris
Vragen over salaris zijn altijd tricky. Veel mensen zijn teveel gefocust op salaris. Terwijl het daar voor de werkgever meestal helemaal niet om te doen is. Die willen de beschikbare positie op de beste manier ingevuld hebben, zodat het probleem kan worden opgelost. Zit je bij een intermediair om tafel, dan kun je hier soepel mee omgaan. Zei dienen namelijk een tarief te bereken op jouw salaris. Daarop is hun marge gebaseerd. Zorg in zo’n geval dat je de onderhandelingstechnieken en strategieën voor het sollicitatiegesprek op orde hebt.
5. Je hebt geen vertrekverklaring
Als je geen vertrekverklaring(en) hebt, dan treedt de wetmatigheid in werking dat zo’n 80% van alle sollicitanten afvalt tijdens of na het eerste sollicitatiegesprek. Zorg er dus voor dat je die op orde hebt.
6. Je bent zwaar overgekwalificeerd
Jij weet dit, maar solliciteert toch. Dit komt wanhopig over. Daar is niets meer aan toe te voegen en spreekt voor zich.
7. Je bent als een schot hagel aan het solliciteren
De vuistregel is – solliciteer alleen als je over ten minste 75% van de eisen of kerncompetenties, die in de vacature staan beschreven – beschikt. Anders verspil je je tijd.
8. Je rookt
Het is een feit, steeds minder mensen roken. Dat geldt ook voor de mensen die aan de andere kant van de tafel zitten. Als ze de vraag niet stellen, dan kan het zijn dat mensen dit ruiken, doordat jouw kleding een rokersgeur verspreid. Het is algemeen bekend, rokers worden minder snel aangenomen. Als werkgevers een keus hebben, dan wordt er meestal gekozen voor iemand die niet rookt.
9. Jouw functie is verdwenen, of loopt bestaansgevaar
Er zijn sectoren waarin het momenteel lastig is om werk te vinden. Functiebenamingen zijn aan het verdwijnen. Sommige taken worden overgenomen door robots. Dit zal in de nabije toekomst meer en meer gaan gebeuren. Alles wat door een algoritme kan worden vervangen, gaat ook door een algoritme worden vervangen. Daar zit geen misschien-factor meer in. Het is dan tijd om de schoolbanken weer op te zoeken en te veranderen van sector. De echte loopbaanveranderingstrajecten zijn hier van toepassing. Maak die beslissing en ga ervoor. Verandering voelt misschien vervelend, maar is erg leerzaam en soms ook gewoon noodzaak. Ga hier dus voor wijsheid en laat je vooraf goed informeren.
10. Jouw attitude wekt argwaan
Mensen die niet congruent zijn in hun verhaal en houding, worden heel snel doorzien. Ervaren interviewers hebben over het algemeen een goede congruentiesensor ontwikkeld. Ze voelen aan dat er iets niet klopt en zullen hun vragenvuur daarop richten. Gevolg: Je wordt in een hoek gedreven waar je niet wilt zitten, het gesprek is uit balans en jij wordt onzeker. Sollicitatiegesprekken kunnen dan van korte duur zijn. Mensen willen enthousiaste, aardige, vriendelijke, optimistische en positieve mensen ontmoeten. Ben het, leef het.
11. Je bent neerslachtig
Er zijn mensen die na een ontslag neerslachtig worden, soms zelfs in een depressie geraken of een burn-out krijgen. Zorg dat jij goed omgaat met ontslag en de fase daarna. Herken en onderken het. Zoek hulp en zorg dat je emotioneel stabiel bent en blijft, alvorens je gaat solliciteren.
12. Je zit nog vol wrok van de vorige werkgever
Get over it – is de enige manier om verder te kunnen. Mensen die nog wrok voelen en dit te pas en te onpas uiten, zijn in feite kinderen die slachtoffer zijn van de omstandigheden en hun eigen emoties. Een volwassen persoon wordt geacht om te kunnen gaan met vervelende situaties. Werkgevers willen mensen spreken die hun verantwoordelijkheid nemen. Zorg dat je deze stap neemt. Zoek hulp als je merkt dat het onbestemde, nare gevoel langer dan 1 week duurt.
13. Je volgt de aanwijzingen van een sollicitatieprocedure niet goed op
Als je nu al niet goed luistert en niet doet wat er van jou wordt gevraagd, hoe zal dat dan uitpakken als je eenmaal als werknemer aan de slag gaat? Heb je ‘m? Nauwkeurig werken dus en als je iets niet weet; vraag en stem (opnieuw) af. Dat komt pas echt professioneel over en is alles behalve een zwakte.
14. Je geeft veel te omslachtige antwoorden
Werkgevers zijn op zoek naar effectieve mensen. Mensen die de hoofdlijnen in een gesprek volgen en nuttige vragen stellen. Niet verzanden in details dus, tenzij je hier reden toe hebt. Maar hou dat kort en onderzoek vooraf of je iets met humor kunt doen.
15. Jouw communicatie laat te wensen over
Dit kan allerlei redenen hebben. Als werknemer ben je in de meeste gevallen onderdeel van een grotere organisatie met meerdere collega’s. Van jou wordt verwacht dat jij je sociale vaardigheden goed hebt ontwikkeld. Dit wordt steeds belangrijker. Als je beperkt communiceert, mis je de vaardigheden om invloed uit te oefenen, waardoor een nieuwe passende baan wel heel erg ver van je af ligt. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Maar weet dat die zwaar in de minderheid zijn.
16. Je bent onvoorbereid
Eén van de meest belangrijke zaken die je moet doen voordat je een sollicitatiegesprek in stapt, is je goed voorbereiden. Geen interesse tonen in een bedrijf waar je wilt werken, wordt gezien als een doodzonde, je staat dan heel snel weer buiten.
Als je sneller jouw nieuwe passende baan wilt veroveren, zorg dan dat je jouw belemmeringen onderkent, in kaart brengt en waar mogelijk, oplost. Een mooie eerste stap is het doen van onze test. Een andere goede start is het snappen van de arbeidsmarkt. Download daarvoor mijn e-book hier. Dan weet je alles om goed voorbereid te kunnen starten met jouw loopbaanontwikkeling of loopbaanverandering.
Op jouw loopbaansucces!
Erik Hofstra