Gegarandeerd resultaat
Zowel online als face-2-face contact

Solliciteren in tijden van polarisatie

Solliciteren in tijden van polarisatie

Wat zeg je wel en waar hou je je mond over?

Het is een vreemde periode. We hebben een situatie, als waar we nu in zijn beland (zo formuleer ik het maar even), nog nooit eerder meegemaakt. Kun je de verleiding om je mening en je standpunten in te brengen weerstaan als de situatie daar om vraagt?

Als je wilt solliciteren, dan weet je vaak niet hoe een werkgever over bepaalde zaken denkt. Gevoelige thema’s zijn er nu eenmaal in overvloed momenteel. Hoe vermijd je die nu? Want het heeft tot op zekere hoogte niets met werk te maken. Op zekere hoogte…

De kunst is om neutraal te blijven in je gesprekken over gevoelige thema’s, welke dat ook moge zijn. Het is dus van belang dat je je meer dan ooit goed voorbereid op een #sollicitatiegesprek. Want dat is je doel; op gesprek komen/ in gesprek kunnen treden met beslissers. Of dat nu een netwerkgesprek is of een sollicitatiegesprek, je eerste doel moet altijd zijn; op gesprek komen.

Mocht dat je niet lukken, dan moet je hulp zoeken (ja, ik vind dat dat moet). Zonder hulp duurt je zoektocht namelijk onnodig lang. En dat is zonde.

Als je dan eenmaal op gesprek mag, bereid je dan ontzettend goed voor. Tegenwoordig is dat heel makkelijk met alle media en social media online. Je kunt dan al een goed beeld krijgen van de uitingen die mensen binnen een bedrijf doen. Hoe groter een organisatie, hoe bedachtzamer de communicatie (naar de buitenwereld). Voor een familiebedrijf kan het nog steeds zo zijn dat je er zonder de juiste geloofsovertuiging niet binnen komt, tenzij…

Je moet je dan afvragen of je daar wel wilt werken natuurlijk.

Verplaats je eens in de ander, in het bedrijf en bekijk dan eens welke vragen er bij je binnen komen. Je kunt dat zelfs in je eerste sollicitatiegesprek benoemen. Vergeet niet dat JIJ je eigen onderzoek te doen hebt. Jij moet na dat eerste sollicitatiegesprek weten of je daar wel of niet wilt werken. Dat is het enige doel van dat eerste sollicitatiegesprek. Tenminste, als je enigszins serieus aan de slag wilt bij een nieuwe organisatie.

EEN POSITIE VAN NEUTRALITEIT CREËREN
Je blijft neutraal in een netwerk- of sollicitatiegesprek door een gevoelig onderwerp van meerdere kanten te belichten en je daarin oordeelloos op te stellen. Ook al heb je een persoonlijke mening, die laat je op dat moment nog even niet zien. Laat de ander zijn of haar verhaal maar even doen. Bekijk maar eens wat de ander dan zegt. Daarin klinkt veelal door hoe de mensen in de organisatie over gevoelige thema’s denken, of beter, wat er in de sociale omgang, de informele communicatie, veilig is. Het is bepalend voor de cultuur van een organisatie.

Zodra je daar een beeld van hebt, dan kun je voor jezelf een keus maken of je jouw standpunten genuanceerder of specifieker wilt inbrengen. Het is aan jou. Neem niets voor lief, tenminste, als je je die luxe positie kunt veroorloven.

Voorbereiding is key. Begin met een zeer gedegen vacature-analyse en zoek alle betrokken mensen op die je kunt vinden en lees hun social media profielen aandachtig door. Lees ook waar, op wie en hoe ze reageren op de verschillende socials. Dit zal niet nieuw voor je zijn, maar wees eens eerlijk, doe je het ook?

Daar gaat het uiteindelijk om; het doen! Je moet het elke keer opnieuw doen. Daar zit de winst, daar zit ook jouw groei. Het hoort er allemaal bij en je kunt je niet permitteren het niet te doen. Een ander doet het namelijk wel en die heeft dan net dat beetje extra. Daarnaast sterkt het je zelfvertrouwen tijdens het gesprek. Dat moet je maar even mij aannemen, mocht je daar twijfels over hebben.

Juist omdat ik mensen ondersteun en coach in dit proces zie ik elke keer weer het succes van die gedegen voorbereiding. Daar zit elke keer weer de winst, waardoor mijn klanten doorgaan naar de tweede ronde. In de tweede ronde van een sollicitatie procedure is het spel weer compleet anders. Daar moet je je weer opnieuw op voorbereiden. Mocht je geen moeite hebben om op dat eerste sollicitatiegesprek te komen, maar loop je vast in de tweede ronde, zoek ook dan hulp. Niets is frustrerender dan niet weten waarom je steeds niet door kan in dat proces naar die nieuwe baan. Dan zijn afwijzingen psychologische dreunen. Hoe zelfstandig ben je om daar constructief mee te kunnen dealen?

Ik breng het hier maar weer even in: Het doorgronden van de psychologische factoren van het sollicitatieproces zijn essentieel voor het veroveren van die nieuwe, passende baan. De belangrijkste psychologische factor is:

Blijf bij je eigen onderzoek! >> Wil JIJ daar wel werken?

Dat voor nu. Het was mij weer een genoegen. Succes met jouw sollicitaties. Mocht je hulp willen, je weet me te vinden. Wil je eerst meer informatie, lees dan ook dit blog en mijn website aandachtig door.

Erik.

Deel deze post

Meer posts

werk fit uwv loopbaancoach burn-out

Baanverandering in goede handen

Misschien ken je het vervelende fenomeen; je wordt door omstandigheden gedwongen om op zoek te gaan naar ander werk. Of (een rooskleurigere versie van de

Welkom terug!