Het geeft een heerlijk gevoel als je door kunt naar het tweede sollicitatiegesprek. De tweede ronde! Een moment om te vieren. Sta daar even bij stil. Beloon jezelf, want je hebt het tenslotte beter gedaan dan al die anderen. Nu ben je nog met een zeer kleine groep kandidaten in de race, meestal 1, misschien 2. Je zit in de finale zogezegd. Een hele knappe prestatie. Chapeau! 🙂
Beloon jezelf!
In dit blogartikel geef ik je de risico’s die op je pad komen als je door bent naar die tweede ronde en hoe je die risico’s wegneemt. Het tweede sollicitatiegesprek is namelijk van een geheel ander soort dan jouw eerste sollicitatiegesprek. Als je dit al eerder hebt meegemaakt, dan weet je waarover ik het heb.
Je kunt het eerste sollicitatiegesprek nog zo goed hebben voorbereid, het tweede gesprek dien je opnieuw en minstens zo goed voor te bereiden. Na het vieren van jouw uitstekende prestatie om door te kunnen naar de tweede ronde, is het tijd om al je aandacht te focussen op dat tweede gesprek.
Dan is het erg prettig als je de risico’s van het tweede sollicitatiegesprek kent.
Stel nu dat je die baan echt heel graag wilt. Die baan waarvoor je in de tweede ronde zit. Dat het echt die nieuwe stap in jouw loopbaan kan worden. Dat besef dien je goed te voelen. Daar begint het mee. Bekijk vanuit die gedachte de volgende risico’s eens.
1 >>
Het eerste risico is je niet voldoende bewust te zijn van de positie waar je je in begeeft. Het is het gevoel, de blijheid, het rooskleurige perspectief vanuit het eerste gesprek, dat je mee kan nemen naar emoties die horen bij overmoed en arrogantie. De duidelijkheid die je kreeg vanuit het eerste gesprek, kan dan vertroebelen. De vragen die je jezelf hier moet stellen zijn:
– Heb je werkelijk de duidelijkheid die je voor ogen had – en is dat genoeg?
– Ben jij je voldoende bewust van wat er van je gevraagd wordt – in die functie?
– Als ik daar op inzoom, voelt het dan nog steeds goed? Of doemen er nieuwe vragen op?
Sommige sollicitanten zijn zo enthousiast, dat ze zichzelf voorbij rennen. Wat hier moet gebeuren is dat je opnieuw afstemt met jezelf en de vacature. Ik zeg niet dat je NIET enthousiast mag zijn. Gebruik die positieve energie om je goed voor te bereiden. Doe dat met enige behoudendheid. Je bent er namelijk nog niet. Ook de organisatie zal zich erg goed voorbereiden en heeft misschien nog een paar vooroordelen over jou, die echt wel uit de weg geruimd moeten worden.
2 >>
Als je opnieuw afstemt met jezelf en de vacature, dan MOET je die afstemming op papier zetten. Schrijf je vragen en gedachten op. Je wordt hier opmerkzamer van. Dat is nodig om kritisch te worden. Het schrijfproces maakt dat je goed stilstaat bij wat je aan het doen bent. Het risico dat je loopt als je dit niet doet, is dat je in je hoofd blijft, met als rampzalige gevolg dat je die gedachten niet kunt reproduceren tijdens dat tweede sollicitatiegesprek. Dan zeg je achteraf, oh jee, dit had ik veel beter kunnen doen/zeggen. Maar ja, dan is het te laat.
3 >>
Laat je kwetsbaarheid zien. Ben kritisch over jezelf en wat je wilt – en uit dit. De aanstaande werkgever wil zien dat je serieus hebt nagedacht over de functie, de organisatie en bovenal, hoe jij de oplossing voor zijn problemen ziet. Ook al heb je dit in het eerste gesprek waarschijnlijk al getackeld. Zorg dat je dit opnieuw, bij voorkeur in een iets andere vorm, doet. Het vergt lef om je zo te uiten, maar dat is wel wat het verschil maakt. Dat is hoe ze jou echt zien en ontmoeten. Het is het geloof en het vertrouwen in jezelf hebben om de problemen van de aanstaande werkgever het hoofd te kunnen bieden, dat wordt getoond. Daar wil je op aangenomen worden. Het maken van een goede connectie met die nieuwe werkgever (mensen!) kan niet zonder je kwetsbaar op te stellen. Dit heb je waarschijnlijk al goed gedaan in het eerste gesprek. Doe dit wederom. Niet als een truckje, maar omdat je zo bent.
Een bijzondere tweede ronde – het assessment
Wat nu als de tweede ronde uit het doen van een assessment bestaat? Heel simpel. Bereid je ook hier goed voor. Dat doe je door assessments te oefenen. Gericht oefenen doe je door de organisatie te vragen met welk testbureau ze samenwerken om assessments af te nemen en wat de vorm van het assessment is waar je aan deel gaat nemen. Stel deze vraag meteen in je eerste sollicitatiegesprek. Heb je dit nog niet gedaan, bel de aanstaande werkgever dan op. Jack van Minden is in Nederland Ă©Ă©n van de specialisten die je hier kunt raadplegen voor verder advies. Het is belangrijk dat je je niet laat verrassen. Stel jezelf zeer assertief op.
Mijn visie op assessments en vooral hoe je dat slim toepast in het sollicitatieproces, kun je hier lezen.
Meer informatie over mijn manier van werken vind je hier.
Op jouw succesvolle baanverandering!
Erik
>> trouwens, bel of mail me als je vragen hebt. Daar zit je groei. Gewoon doen. Nu. Klik.., tot zo!