Gegarandeerd resultaat
Zowel online als face-2-face contact

Het psychologisch effect van een goed CV

Als jij je opnieuw op de arbeidsmarkt wilt richten, omdat je een andere baan wilt,
of omdat jouw contract niet wordt verlengd, dan is mijn vraag aan jou:

“Heb je eigenlijk nog wel een CV nodig?”

En als je er al één hebt, hoe goed is die? Wat heb je er al mee bereikt?
Kortom: Word jij al uitgenodigd om sollicitatiegesprekken te voeren?

Zo niet, weet dan dat je niet de enige bent.
Het is een probleem dat velen ervaren,
jij voldoet wel, sterker nog, je bent geweldig,
maar jouw CV brengt dat niet over.

Anderen beoordelen jouw CV als “niet goed genoeg”. Dat gaat frustreren, nog even en niet het CV, maar jij bent niet goed genoeg. Dit is wat er helaas met veel mensen gebeurd, waardoor men moedeloos wordt en een laag energieniveau krijgt. Iedereen om je heen heeft ineens een mening en vertelt wat je moet doen. Misschien heb je al een gratis CV-check gedaan.

Veel mensen worstelen met het maken van een goed CV. En dat is okay.

Gek genoeg is het voor die zelfde mensen vaak makkelijker om over een ander iets te vertellen en van een ander iets te vinden, dan dat zij eens goed naar zichzelf kijken. Die moet je misschien nog een keer lezen.. als je ‘m hebt, hoe is dat dan voor jou?

opgesloteninlightbulbEen standaard CV-template of CV-format is een handig begin, maar raak je daarmee jouw lezers?
Het internet staat bol van de goede adviezen,
je hebt gehard glas op je devices nodig om ervoor te zorgen dat het binnen je beeldscherm blijft.

Inmiddels gaan de weken voorbij, je blijft jouw CV rondsturen, maar de respons die je daarop krijgt is minimaal. Uitnodigingen voor een gesprek zijn schaars en lopen vaak uit op een afwijzing. De meeste mensen beginnen dan frustraties te ervaren en vertonen uitstelgedrag. Ze weten niet meer waar ze moeten beginnen en raken de weg een beetje kwijt. Het zelfvertrouwen is dalende.
Is dat de vicieuze cirkel die aanklopt? Ga je die deur echt open doen? Nee joh! ..dat probeerde je nou net te vermijden zeg!
Wat krijgen we nu? Je wilt gewoon verder. Je hebt immers zoveel te bieden. Dat weet je. Dat heb je ervaren.
Waarom zien anderen dat dan niet zo?

De vraag is: Hoe stop je dit?

Nou, in eerste instantie zal je opnieuw vanuit jouw kerncompetenties moeten gaan werken. Echt. Werken aan dat beeld waar je voorheen in geloofde, want dat is er nog steeds en het is alles wat je hebt. Het is meer dan genoeg en het enige dat telt, zodat jij het verschil kunt maken. Je dient het vast te pakken, er resonantiewoorden aan te geven en dat omklappen naar de buitenwereld. ga jouw verhaal neerzetten. Doe dat door de fase van introspectie aan te gaan. Je kunt hiervoor gebruik maken van recent assessment materiaal. Dit kunnen bijvoorbeeld persoonlijkheidsbeschrijvingen zijn waar jij je in herkent. Gebruik die informatie en plaats het direct onder jouw NAW-gegevens. Dat is namelijk jouw kern. Die moet de ander lezen. De rest van jouw CV dient dat beeld te bevestigen. Dat wat je bent, klopt dan met wat je deed en wilt gaan doen. Dat is wat selecteurs willen zien. In één oogopslag.

Iedereen kan dan zien welke waarde jij kunt toevoegen aan de doelstelling van een organisatie.

Conclusie
Voor elkaarEen goed CV maakt inderdaad het verschil. Vergezel een goed CV met een killer motivatie en je hebt jouw sollicitatiegesprek. Die constructie beantwoordt jouw waarom-vraag. Want, elke werkgever stelt zichzelf de vraag: Waarom wil jij dit werk bij ons komen doen? Niet dat dat nu een nieuw inzicht is, integendeel. Het frappante is alleen dat mensen dit gaan vergeten als ze steeds vaker niets horen, worden afgewezen, het gevoel krijgen er niet meer toe te doen.

Juist dan is de vraag: waarom wil jij dat type werk voor die organisatie ook maar weer doen? – zo verhelderend.

Het zet je weer neer waar JIJ wilt zijn. Hou dat vast. Wijk niet uit, tenzij je er een verdomd goede reden voor hebt. Kijk, dan is het een strategische beslissing. Hou je aan je plan. Dan is een GOED CV de basis waar jij jouw verhaal omheen opbouwt. Dat geeft hoop en straalt vertrouwen uit. Dat is wat het psychologische effect van een goed CV voor jou doet.

Wil je goed beginnen of een nieuwe start maken, dan nodig ik jou uit om de korte beroepskeuze- en persoonlijkheidsscan nu te doen. Het zijn 20 stellingen en het invullen daarvan duurt niet langer dan 5 minuten.

Wil je meer informatie over het maken van een goed CV? Dan kan ik je de volgende boeken aanraden:

– Het perfecte Curriculum Vitae van Léon Keemer

– Een onweerstaanbaar cv van Huub van Zwieten

– Het merk ik | Mark van de Grift & Huub van Zwieten

En >> Maak slim gebruik van de informatie uit de beroepskeuze- en persoonlijkheidsscan, die je hier kunt maken.

Laat mij hieronder weten wat jij als eerste gaat doen en waarom.

Op jouw sollicitatiesucces!
Erik Hofstra

Deel deze post

Meer posts

Coaching 5 groeikenmerken

De 5 organisatiekenmerken die jou doen groeien

Deze vijf organisatiekenmerken creëren een context waarin coaching effectiever kan zijn en waarin medewerkers zich gesteund voelen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Lees ze hier.

Welkom terug!