Gegarandeerd resultaat
Zowel online als face-2-face contact

Hoe jij de juiste kledingkeus maakt voor elk sollicitatiegesprek

dresscode sollicitatiegesprek

Serendipiteit is een prachtig verschijnsel. Zo mailde Robin Hendriks van Schulte Herenmode mij precies op het moment, dat ik vond, dat ik iets met kleding en het sollicitatiegesprek moest. Daar werd ik blij van, want echt veel inspiratie kreeg ik niet van dat onderwerp. Dat werd al duidelijk toen ik vond dat ik er iets mee moest. Er zat geen vonkje inspiratie bij. Mijn broek zakte er van af, om in termen van kleding te spreken. Dat krijg je dus als je je op een totaal ander vakgebied gaat begeven, waar de ambities niet liggen. Mooie bevestiging.

Geweldig dus, dat Robin mij precies op het juiste moment die mail stuurde met het aanbod om een gastblog te schrijven.
Hier komt ie:

‘Casual’ kleding maakt zijn opmars op de werkvloer. Steeds meer bedrijven stappen af van traditionele pakken en stropdassen en kiezen voor een dynamische dresscode, waarbij de werknemer meer vrijheid heeft in zijn/haar kledingkeuze.

 

[Toch even een interruptie.., want een goede vriend van mij werkt bij de Rabobank (hij nog wel) en die wist mij al te vertellen dat de stropdas niet meer hoefde. Opmerkelijk en bevestigend. Nou, dank dat ik even mocht storen in je verhaal Robin.]

 

Werknemers kiezen steeds meer voor comfortabele kleding op de werkvloer (spijkerbroek, sneakers, etc.), werkgevers passen voorschriften aan en juist dit maakt het kiezen van kleding voor sollicitatiegesprekken een lastige opgave.

 

Alhoewel je beter overdressed dan underdressed een sollicitatiegesprek kunt aanvliegen, zijn beide scenario’s toch niet wenselijk. Jouw kleding mag je gesprekspartner namelijk niet afleiden tijdens een sollicitatiegesprek. Bovendien wil je niet dat je kleding het gespreksonderwerp wordt na het sollicitatiegesprek. Je hebt dan geen enkele invloed meer op de uitkomst daarvan.

 

Om dergelijke taferelen te voorkomen is het handig om vooraf goed na te denken over de gevoerde kledingstijl in het bedrijf waar je op gesprek gaat. Gelukkig zijn er manieren om deze dresscode te achterhalen, hier komen ze.

 

Onderzoek de bedrijfscultuur

Stap één is natuurlijk: Kom zoveel mogelijk over het bedrijf te weten waar je gaat solliciteren. Begin met alles wat online beschikbaar is. Op de website van het bedrijf kun je misschien al achterhalen hoe het bedrijf zichzelf positioneert en over wil komen. Bekijk of er foto’s van werknemers op de website staan vermeld en let op wat voor kleding zij dragen.

 

Als je hierdoor nog geen duidelijk beeld hebt, kun je werknemers van het bedrijf via LinkedIn proberen te vinden (de meer zakelijke social media platformen zijn hiervoor het meest geschikt). Welke kleding dragen zij bijvoorbeeld op hun profielfoto?

 

Twijfel je nog over jouw kledingkeus? Overweeg dan om te bellen met het bedrijf en gewoon te vragen wat de dresscode is voor de geambieerde functie. Je kunt ook nog bij het bedrijf langs gaan en een kijkje nemen.

 

De juiste dresscode

Als je een goed beeld hebt van de bedrijfscultuur, dan bepaal je de representativiteit van je potentiële nieuwe functie. Dat is stap twee. Hierbij geldt als vuistregel dat je je voor representatieve functies netter kleedt dan voor niet-representatieve functies. Om de uiteindelijke dresscode te bepalen, kun je het onderstaande schema gebruiken.

dresscode sollicitatiegesprekken

Business

De Business dresscode draagt men overwegend bij bedrijven met een formele bedrijfscultuur en representatieve functies. Onder deze dresscode vallen kostuums, stropdassen, mantelpakken en broekpakken. Je ziet deze dresscode onder andere terug in de bancaire sector en de advocatuur.

 

Smart Casual

Alhoewel de Smart Casual dresscode een zeer nette kledingstijl is, wordt deze dresscode gebruikt bij bedrijven met een minder formeel karakter. Deze kleding kan nog steeds prima worden gedragen bij representatieve functies. Onder Smart Casual kleding vallen katoenen broeken (chino’s), overhemden (zonder stropdas) en losse colberts. Het voordeel van de smart-casual dresscode is, dat je meer kunt combineren met bijvoorbeeld kleur- en patroongebruik.

 

Business Casual

Nog iets informeler is de Business Casual dresscode. Deze kleding kun je zien als nette vrijetijdskleding. Hiertoe behoren (nette) spijkerbroeken, chino’s, polo-shirts, jurkjes en rokjes.

 

Casual

Casual kleding wordt gezien als vrijetijdskleding. Hieronder vallen onder andere spijkerbroeken, T-shirts en sneakers. Deze kledingstijl wordt bijvoorbeeld bij veel IT bedrijven gevoerd. Toch is het niet raadzaam om in deze kleding op een sollicitatiegesprek te verschijnen. Kies bijvoorbeeld voor een poloshirt of een nette blouse/overhemd in plaats van een normaal T-shirt. Vermijd te allen tijde het dragen van gescheurde spijkerbroeken.

Het belang van de juiste kleding tijdens een sollicitatiegesprek
De uitleg over de genoemde kledingstijlen zal in veel gevallen zorgen voor een duidelijk beeld van de geschikte sollicitatiekleding. Uiteraard kunnen er uitzonderingen zijn, waarbij bijvoorbeeld een formeel bedrijf een meer informele dresscode handhaaft. Om die reden is het belangrijk om eerst onderzoek te doen en een beslissing te maken op basis van je waarnemingen. Het belangrijkste bij sollicitatiekleding is, dat je kleding draagt waarin je jezelf comfortabel en zelfverzekerd voelt.

 

Dit artikel is geschreven door Robin Hendriks, van Schulte Herenmode.

[Nu nog iemand voor de damesmode… wie wil of heeft een suggestie voor een aanvullend blogartikel?]

Deel deze post

Meer posts

Coaching 5 groeikenmerken

De 5 organisatiekenmerken die jou doen groeien

Deze vijf organisatiekenmerken creëren een context waarin coaching effectiever kan zijn en waarin medewerkers zich gesteund voelen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Lees ze hier.

Welkom terug!