Gegarandeerd resultaat
Zowel online als face-2-face contact

Hoe jij meer sollicitatiegesprekken gaat voeren

Sollicitatiegesprekken voeren

Aan sommige mensen die van baan veranderen kun je iets merkwaardigs ontdekken; ze zijn zo overtuigd van het feit dat zij die specifieke nieuwe baan zullen binnenslepen, dat je zou kunnen denken dat ze een steekje los hebben zitten. Ze lijken geen enkele twijfel te hebben. En weet je wat helemaal van de zotte is, in de meeste gevallen krijgen ze de baan die ze willen nog ook.

 

Hoe kan dat?

 

Laat ik je nu eens niet de geijkte antwoorden geven, zoals de juiste ervaring, de juiste competenties met daarbij de persoonskenmerken en motivatie, waardoor iemand het wordt. Het speelt een grote rol, absoluut, maar er is meer. Iets ongrijpbaars. Ja, het lijkt wel magie.

 

De mensen over wie ik het hier heb, hebben iets bijzonders. Ze hebben meer dan vele anderen een uitstraling waar bewondering voor is. Het creëert een gunfactor die voornamelijk in de persoonlijkheid, de natuur van die persoon, verscholen ligt. Het heeft iets prettigs. Het is ontspannen.  Je ziet dat mensen graag in de nabijheid van dit type mens zijn. Het begrip charisma is hier op z’n plaats. Deze mensen lijken met hoop en zekerheid te strooien, alsof alles goed komt. Ze zijn vaak een inspirerend voorbeeld voor anderen. Denk bijvoorbeeld aan mensen als Linda de Mol of Robert ten Brink.

Nu mijn vraag: Ken jij zo iemand in jouw omgeving?
(Ik zou het leuk vinden als je hieronder jouw ervaring met mij deelt)

Het bijzondere aan deze mensen is dat ze precies weten wat ze willen en met een zelfverzekerdheid op die werkgever of opdracht af gaan, alsof ze compleet naïef zijn. Want, arrogant zijn deze mensen nooit. Het is mijn persoonlijke observatie hoor, met een hele prettige en confronterende conclusie overigens.

Juist door die zogenaamde ‘naïviteit’ zijn deze mensen compleet oorspronkelijk. Ze zijn helemaal  zichzelf, authentiek en dat stralen ze uit. Dat is wat ze tot hier heeft gebracht en het zal ze overal brengen waar ze maar willen. Dat “willen” is ook puur, eerlijk en zonder enig spoor van hoogmoed. Het zijn, zogezegd, onze voorbeelden. Meestal worden deze mensen gevraagd en hoeven ze geen sollicitatiegesprekken te voeren. Ze kunnen direct door naar de onderhandelingen.

Als je iemand met dit profiel in je nabijheid kent, dan kun je hier werk van maken. Ga eens in gesprek en bevraag de persoon over zijn of haar reis. Hoe heeft diegene dat voor elkaar gekregen? Je zult zien dat ze het misschien niet eens weten, maar altijd in zichzelf zijn blijven geloven. 100%. En ze zijn er niet vanaf geweken! Ze zullen ook hebben getwijfeld, maar dat hebben ze zorgvuldig gedaan. Bewust twijfelen… en daarna hebben ze een stap gemaakt.

Hoe mooi is dat? En kun jij dat ook?

Ik weet het wel zeker. De vraag is: Kun jij weer onschuldig zijn? Naïef, maar met lef en dan ergens voor kunnen gaan? Omdat je het zo graag wilt, omdat je ervan overtuigd bent dat je het kunt. Je merkt als het ware de kalmte bij jezelf al opkomen, die juist ontstaat als je daarbij kunt komen. Het creëert de ruimte om de situaties te zien zoals ze zijn, waardoor je overal precies goed op reageert. Het lijkt magie te zijn, maar is het niet. Als je dit idee bij jezelf weet op te roepen, dan kun je het ook waarmaken.

Ons online trainingspakket begeleidt jou op een praktische, stap-voor-stap manier, door dit proces. Het vraagt alleen wel dat je oprecht naar jezelf kunt en durft te  kijken. Als dat is wat jij kunt en wilt, bekijk ons programma dan eens.

Kies wijs en je gaat een mooie reis tegemoet, met veel meer zekerheid in de aanloop naar jouw nieuwe baan, maar op z’n minst meer sollicitatiegesprekken.

 

Op jouw sollicitatiesucces!

Erik Hofstra

Deel deze post

Meer posts

Coaching 5 groeikenmerken

De 5 organisatiekenmerken die jou doen groeien

Deze vijf organisatiekenmerken creëren een context waarin coaching effectiever kan zijn en waarin medewerkers zich gesteund voelen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Lees ze hier.

Welkom terug!