Onze hersenen zijn een complex orgaan. Neuropsychologen en -onderzoekers leggen steeds meer breinraadsels bloot. Onlangs (2016) verscheen het praktisch hanteerbare boek van Margriet Sitskoorn met de titel IK². Eind 2015 kwam Marshall Goldsmith al met zijn nieuwe boek: Triggers.
Deze boeken noem ik hier, omdat ze beiden niet alleen maar uitgaan van de hersenen en de persoon zelf, maar ook de context erbij betrekken. Dat is wat mij betreft de extra stap die genomen dient te worden als we onszelf en ons gedrag willen begrijpen, maar ook als we anderen willen beïnvloeden. Dat laatste wil ik in de context van jouw sollicitaties eens naar een brandpunt brengen. En dat brandpunt is jouw cv. Want dat is één van de sollicitatiemiddelen waarmee jij wilt beïnvloeden, niet waar?
Mijn enige doel is om er voor te zorgen dat jij meer impact met jouw cv weet te creëren.
Social proof factor
Naast de meer standaard beïnvloedingstactieken, die ook door LinkedIn worden geadviseerd (bijzondere prestaties en projecten, patenten en publicaties), is er een tweede beïnvloedingstactiek die voor jou kan werken, mits je het goed neerzet (de eerste beïnvloedingstechniek kun je in deel I lezen). Dat is de social proof factor.
De social proof factor wordt ook wel jouw sociale bewijskracht genoemd. Hier lees je hoe je daar meer impact mee kunt maken. Het enige wat je hoeft te doen is een aantal van jouw werkgevers, leidinggevenden, opdrachtgevers, klanten of collega’s te vragen of ze een aanbeveling voor jou willen schrijven. Aanbevelingen kun je heel gemakkelijk via LinkedIn regelen. Als je nog geen aanbevelingen op LinkedIn hebt staan, begin daar dan als eerste mee. Je kunt voor de aanbevelingen een apart kopje op je cv maken met bijvoorbeeld de titel: ‘’Wat anderen over mij zeggen”. Neem van de door jou verzamelde aanbevelingen, de drie meest krachtige zinnen of keywords over en zet deze op de eerste pagina van jouw cv. In jouw cv kun je dan verwijzen naar jouw LinkedIn profiel, door een weblink in het WORD of PDF document van jouw cv te plaatsen.
[bscolumns class=”one_half”][/bscolumns][bscolumns class=”one_half_last_clear”] [/bscolumns]
Zo maak je ze nieuwsgierig
Je kunt in WORD ook weblinks plaatsen naar jouw andere social mediakanalen zoals Twitter en Facebook. Ik heb nog geen cv gezien met deze waarde – toevoegende – informatie.
Door dit zo te doen, is jouw social proof factor direct zichtbaar. Het is ook nog eens een extra stimulans voor selecteurs om op jouw LinkedIn profiel te gaan kijken. Op LinkedIn heb je natuurlijk een prachtig profiel aangemaakt met een mooie foto en een goede samenvatting, waardoor ze nog meer overtuigd raken van jouw passendheid voor de positie waarop je solliciteert. Een uitnodiging voor een eerste sollicitatiegesprek is dan onvermijdelijk.
Bereid je dus maar alvast voor! Een secretaresse was bij een aantal van mijn klanten geen overbodige luxe.
Op jouw sollicitatiesucces!
De Sollicitatie Academie
Erik Hofstra