Gegarandeerd resultaat
Zowel online als face-2-face contact

Liefde voor het vak!

Is het voor jou lastig om kordaat antwoord te geven op de vraag
waarom jij je werk toch zo graag doet?

Ik ben heel erg benieuwd welk antwoord jij nu geeft op die vraag.

Feitelijk zijn alle selecteurs op zoek naar dat antwoord. Als je dat vlot kunt vertellen, dan kan het een heel kort gesprek worden. Want elke vervolg vraag is in feite een zoektocht naar het bewijs van het antwoord dat je gaf op de hoofdvraag. De vervolg vragen zijn dan ook heel gemakkelijk te beantwoorden. Je kunt zelfs verontwaardigd reageren op vervolg vragen, als je werkelijk doet wat je leuk vindt en daar zienderogen gelukkig bij kijkt. Je staat dan na hooguit een kwartier met een aanbod weer buiten. Nou ja, misschien had je een leuk persoonlijk gesprek vooraf en kwam de koffie wat laat, dus laat het een half uur duren. Langer niet.

Heb je dat wel eens gehad?

Laat ik het eens van een andere kant benaderen. Stel dat je iemand tegenkomt die er gelukkig uitziet.  Ik noem die persoon voor het gemak even Gert. Als je met hem in gesprek raakt merk je dat hij stabiel overkomt, gemakkelijk door het leven “fietst” en zeer gemakkelijk vertelt over het werk dat hij doet.  Deze Gert gaat graag naar zijn werk, is realistisch over zijn tijdsinvestering en loyaal naar zijn werkgever of werkgevers. Misschien werkt hij wel als zelfstandige aan meerdere projecten. Iemand die vanuit zijn netwerk constant werk krijgt toegespeeld, omdat hij elke opdracht naar alle tevredenheid heeft uitgevoerd. Iedereen is blij met Gert.

Is het jou wel eens opgevallen dat deze mensen nooit zonder werk zitten. Ze hebben het altijd druk. Net als de rasechte ondernemer, die heeft het ook altijd druk, of maakt zich op de goeie manier druk, zodat het bedrijf haar bestaansrecht behoudt.

[bscolumns class=”one_half”][/bscolumns][bscolumns class=”one_half_last_clear”] [/bscolumns]

Deze mensen hebben hun vak lief. Ze hebben een passie voor wat ze doen. En het is de passie die het maakt dat ze het volhouden. Liefde voor het vak en passie zie ik als 2 verschillende benamingen voor hetzelfde fenomeen. Het is ergens een talent voor hebben. Daar zit namelijk ook de intelligentie van die persoon. Als je voornamelijk bezig kunt zijn met die dingen te doen die je echt leuk vindt, dan voel je je net als Gert. Gert voelt en ervaart overvloed. De rasechte ondernemer voelt en ziet overvloed en handelt er naar.

Je ziet dat de werknemer en de ondernemer in wezen niet zoveel van elkaar verschillen. In een vorig blogartikel ging ik daar al op in. Wat mij vooral interesseert, is hoe mensen daar komen. Want sommige mensen weten niet beter. Die hebben altijd al gedaan wat ze het liefst wilden doen. Die kregen ergens in hun jeugd die ingeving en dat was het. De passie ging aan en is nooit meer uitgegaan. Anderen vinden nooit hun passie. Je zou het karma kunnen noemen.

En toch heb ik daar mijn ideeën over die ik hier graag met jou deel, zodat jij je voordeel er mee kunt doen. Het gaat namelijk om duidelijkheid en acceptatie. Je dient duidelijk te krijgen wat je het beste kunt. Liever nog, waar jij voor bedoeld bent en hoe je dat hier, in onze maatschappij, het beste uit kunt leven. Daarvoor dien je eerst duidelijk te hebben wie je bent en wat je allemaal met jezelf kunt. Daarna volgt een fase van acceptatie. Je dient te accepteren dat je aan grenzen bent gebonden. Je bent maakbaar, ja. Je kunt jezelf ontwikkelen, jazeker! Mijn idee daarover is dat je dat het beste kunt doen vanuit jouw gegeven talenten. Zoals Asain Bolt dat bijvoorbeeld doet. Gewoon doen wat je het allerbeste kunt en dat perfectioneren, elke dag. Voor zolang als het kan.

[bscolumns class=”one_half”][/bscolumns][bscolumns class=”one_half_last_clear”] [/bscolumns] Begin dus met het creëren van duidelijkheid voor jezelf. Doe het onderzoek. Doe een aantal verschillende testen, liefst betaald, maar dat hoeft niet. Je haalt ook al veel waarde uit een MBTI- of Enneagram vragenlijst. De MBTI vragenlijst kun je hier gratis doen.

Als je jouw type omschrijving hebt ontvangen, check dan voor jezelf wat er uit die omschrijving klopt. Dat zijn de gedragsvoorkeuren die jij van nature doet, of die je hebt geconditioneerd en die als natuurlijk aanvoelen. Dat dien je verder te onderzoeken met behulp van introspectie. Dit werkt versnellend onder begeleiding van een goeie assessment psycholoog of loopbaancoach die dit herkent en hier mee kan werken, liefst met veel ervaring.

Als je dat voor elkaar krijgt en je kunt jezelf net zo duidelijk en beknopt presenteren als Gert uit dit blogartikel, met dezelfde uitstraling, dan ben je er en zal je nooit meer zonder werk zitten, een gelukkig en vervuld leven leiden met mensen om je heen die jou waarderen om wie je bent en wat je doet.

Op jouw sollicitatiesucces!
Erik Hofstra

P.S.  Doe de test en geef je mening hieronder. Ik kijk er naar uit!

 

Deel deze post

Meer posts

Coaching 5 groeikenmerken

De 5 organisatiekenmerken die jou doen groeien

Deze vijf organisatiekenmerken creëren een context waarin coaching effectiever kan zijn en waarin medewerkers zich gesteund voelen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Lees ze hier.

Welkom terug!