Een goede voorbereiding is niet het halve werk, maar al het noodzakelijke werk als je van baan wilt veranderen. Zonder voorbereiding geen baan. En dat geldt zeker als je van je huidige baan wilt overstappen naar een nieuwe, beter passende baan. Eigenlijk is dat in een notendop alles wat je over de risico’s van een niet goede voorbereiding over loopbaanverandering dient te weten. Tja, soms kan het zo lopen.
Ben ik nu klaar? Nee, nog lang niet.
Eens kijken of ik jou kan verleiden om verder te lezen.
Ik ga gewoon beginnen. Kijk maar wat je doet.
Eind 2016 en de eerste twee weken van dit kersverse jaar, staan voor jou in het teken van aanpassingen doen en vasthouden aan je voornemens. Je houdt je doel voor ogen en je neemt actie op de plannen die je hebt gemaakt. Dat kan een behoorlijke uitdaging zijn. Blijf echter volhouden. Je wordt vroeg of laat beloond.
Zo zijn wij onze website achter de schermen aan het aanpakken en ik schrijf momenteel een nieuw en nog beter e-book met de titel: Van Werk Naar Werk Startersgids. Het doel van dat e-book is mensen te ondersteunen bij het vinden van die nieuwe baan, die wel past. Want ongeveer tweederde van de werknemers doet liever wat anders. Ze zijn niet bevlogen. Zo blijkt ook weer uit onderzoek van Effectory (als je op de link klikt krijg je meteen het onderzoek).
Het gaat om bevlogenheid. Het idee hebben dat je ergens aan bijdraagt. Dat is een houding die vanuit jezelf moet komen. Even een vraag aan jou: door welk werk of een hoeveelheid aan activiteiten ontstaat een dergelijke houding bij jou?
Als je dat kunt achterhalen, dan heb jij je bliss gevonden. Daar waar je voornamelijk vanuit flow werkt, met plezier naar je werk gaat en vol vreugde en verhalen terugkeert naar je gezien, familie of vrienden.
Iedereen wil het, maar gaan ze ook ervoor? Is dit écht jouw jaar? …waarin je het helemaal anders gaat doen?
Sta daar eens bij stil
Ik las eergisteren de column van Freek in NRC Carrière. Die was kort en herkenbaar leuk. Het is helemaal mijn thema. Hij schrijft op een gegeven moment “Ik moet ook niet klagen, ik héb toch een baan?“, doelend op de werknemers die niet lekker meer in hun werkvel zitten en dat dan als relativering roepen.
“Ja, zo gaat dat”, dacht ik. De vergelijkende relativering. Bedoelt om jezelf maar niet te hoeven confronteren met de enigszins middelmatigheid van je eigen leven. Remco Claassen somde als motivatie van deze vergelijkende relativering ooit eens heel mooi 3 gelukshoudingen op. Hier komen ze nog even heel kort (wil je meer lezen kijk dan hier):
De positieve levenshouding
Je voelt dat je niet helemaal op je plek zit maar je telt je zegeningen.
Surrogaatgeluk
Je bent je ervan bewust dat je werk niet is zoals je zou willen, maar je bent er in geslaagd genoeg leuke dingen ‘er naast’ te hebben.
Uitstelgeluk
Dit type mens berust in het feit dat ‘naast je energie leven’ er gewoon bij hoort. En werk heet niet voor niets werk! Later wordt je wel gelukkig.
Herken je ze? Ze zijn grappig, maar ook confronterend. Zo heb ik zelf mogen ervaren toen ik nog niet zo lang geleden in mijn werk vastliep. Het begon zo mooi. Alle ingrediënten die voor mij belangrijk waren zaten in de functie. Ik had maar 5 uurtjes per dag slaap nodig en zat vol met energie en inspiratie. Totdat, na een maand of 7, duidelijk werd dat er drastisch gereorganiseerd moest worden en gaandeweg de verhoudingen aan het veranderen waren. Je voelde de sfeer veranderen. Het werd grimmiger en de angst begon te regeren. Ik realiseerde mij dat gelukkig vrij vlot, waardoor ik maatregelen kon nemen. Maar dat was niet voldoende. Het werd tijd om de hulpvraag bij een professional neer te leggen. Zelf heb je te vaak blinde vlekken, waardoor je net niet juist of op tijd handelt en je het maximale effect niet bereikt. Daar werd ik toen even bijgestuurd. Erg leerzaam.
Elke houding heeft zo z’n eigen verdovende werking op het leven. Wat de houdingen van Claassen je opleveren is spijt. Dat is niet iets waar je naar uit zit te kijken – lijkt me.
Er is nog iets. Een goede vriend van mij, die al wat ouder is dan ik ben, leeft met de overtuiging dat als je het op je veertigste niet hebt gemaakt, dan wordt het ook nooit meer wat met je carrière. Zo kijken veel 65-plussers, die carrière hebben gemaakt, er nog steeds naar. Zo moest ik maar van hem aannemen. Sommige mensen zijn in de ogen van hun ouders losers, omdat ze het niet maken of hebben gemaakt. Pijnlijk.
Er zal ergens een waarheid in deze overtuiging zitten, anders was ie er niet. Er zijn mensen die dit dan aannemen en berusten in de verdovende werking van deze stelligheid. En daar zit je dan…
Maar, tijden veranderen. Gè-lukkig!
(met een slaak van opluchting)
Met jouw nieuwe doel en een goede strategie, passend bij jouw talenten – en met de allerbeste voorbereidingen, kun je tegenwoordig een wereldbedrijf neerzetten met maar 2 à 3 mensen. Het kan. Zie een Uber. Als je het iets kleiner wilt houden, zeg even voor het gemak die nieuwe baan waarin je volledig jezelf kunt zijn en gewaardeerd wordt, omdat je vanuit het “jezelf zijn” prachtige dingen doet. Ja, ook dat kan. Toon moed. Ben dapper en ga het aan.
Voor mensen die dachten dat ze wisten wat ze wilden, maar er zo langzamerhand achter komen dat dit het toch niet is.., is er nieuws. Het klopt wat je ervaart. Je worstelt met fundamentele vragen als: “is dit het nu voor mij?” en “hoe geef ik meer betekenis aan mijn leven?”
Het is de wil tot het geven van betekenis aan je leven die jou uiteindelijk gelukkiger gaat maken. Victor Frankl ontdekte dit toen hij in de Tweede Wereldoorlog gevangen zat in het vernietigingskamp Auschwitz en dit op wonderbaarlijke wijze overleefde.
De kennis hierover is verre van nieuw. Voor jou voelt dit echter wel als nieuw. Deze kennis kan dan een openbaring bij je te weeg brengen. Dat is perfect. Het is goed om te weten dat zovelen voor jou dat pad naar meer betekenis, ook hebben bewandeld. De wereld zit er vol mee. Zo klein – zo groot. Zo onder – zo boven. Je hoeft alleen maar de keus te maken en te starten. Wat het ook is.
Doe jezelf een lol en blijf nou niet hangen in vragen en onzekerheid. Maar ga aan de slag. Vandaag nog. Stel je doel en neem actie op dat doel. Pas dan word je beloond met iets prachtigs; voldoening.
Vind je het moeilijk om te starten? Weet je niet waar je moet beginnen? Wil je het niet in je eentje? Prima. Je bent niet de enige. Ook al heb ik het idee dat ik je dat niet hoef te vertellen, een herhaling om je er nog eens extra bewust van te worden, kan geen kwaad. Zoek een gids, een coach die jou op dat pad zet. Bereid je elke keer goed voor en voel bij elke stap die je zet in of die stap voor jou klopt. Niemand anders kan namelijk betekenis geven aan jouw leven. Het is jouw reis. Zet die eerste stap. Een goede gids helpt je bij elke stap en de voorbereidingen die nodig zijn. Nou?
Op jouw loopbaansucces!
Erik
P.S. 1 Het is een ideefix dat je nogal wat te verliezen hebt naarmate je ouder wordt en niet zo lekker meer in je werkvel zit. Het is een collectief gedachtenconstruct van onze maatschappij. Verandering doet dat nu eenmaal met ons. We vermijden liever risico’s, dan dat we het goede en tegelijk het onzekere aangaan. Als je dat eenmaal ziet, dan kun je voor jezelf kiezen.
P.S. 2 Er is geen andere weg.
P.S. 3 Onze online methode heeft alles in zich wat je nodig hebt om van baan te veranderen. Bekijk hier eens een video.