Gegarandeerd resultaat
Zowel online als face-2-face contact

De 6 sollicitatieprincipes om op gesprek te komen – en meer…

solliciteren sollicitatiegesprek

Soms is het goed om je eigen regels te maken. Het zijn eerder principes waar je je goed bij voelt. Ze zijn van jou. Niemand hoeft het er mee eens te zijn. Als jij je er maar lekker bij voelt. Zo sprak ik in 2004 met mezelf af dat ik een kwartier wachttijd in acht zou nemen als ik ergens op gesprek mocht. Als men mij in dat kwartier niet netjes te woord stond en geen uitleg gaf over de reden van het uitlopen van ons sollicitatiegesprek, dan liep ik de deur uit. Ik doe dat ook met afspraken.

 

Dat is sindsdien 1x gebeurd.

 

De persoon die mij destijds voor een functie wilde spreken, was woest. Het bureau, dat er toen tussen zat, wilde niet meer met mij werken. Ik was verbannen. Daar stond ik. Weggezet als een ongehoorzame, een onfatsoenlijke, een onberekenbare vent. Iemand die “de regels” niet volgt, niet wil volgen of niet kent. Hé, maar wacht eens even … wie begon er nu eigenlijk?

 

Zoals wel vaker, is het de wereld op z’n kop. Blijf trouw aan jezelf en er komt iets beters jouw kant op.

 

Met dit blogartikel wil ik jou een belangrijk deel van de psychologie achter het sollicitatieproces vertellen. Want sollicitatieprincipes of -regels zijn er altijd, maar hoe weet jij nu welke regels wanneer gelden? Iedereen lijkt een andere maatstaf te gebruiken op de onderdelen van het sollicitatieproces. Zoveel organisaties, zoveel sollicitatieregels. Dat maakt het voorbereiden ook zo lastig. Als je je dan ook nog bedenkt dat een sollicitatiegesprek niets zegt over jouw functioneren, dan ga je beseffen hoe maf de situatie eigenlijk is. Zonder hulp ga je geheid een proces van trial & error tegemoet.

 

Dat proces kun je zo kort mogelijk maken. Zo zijn er een aantal geschreven en ongeschreven sollicitatieregels die ik hier even met je door wil nemen. Ze zijn van toepassing op het proces vóórdat je jouw eerste sollicitatiegesprek binnenstapt (het tweede sollicitatiegesprek kent een andere, zeer specifieke benadering). Ben je zover? Daar gaat ie:

  1. Als je op een vacature solliciteert, volg dan de gegeven instructies nauwkeurig op. Vergeet het onderwerp of kenmerk van de vacature bijvoorbeeld niet te vermelden (liefst meteen in de onderwerpregel). Dit kenmerk staat meestal onder in de vacaturetekst of wordt je digitaal toegekend.

 

  1. Als je ergens over twijfelt en het heeft betrekking op de sollicitatieprocedure, bel de organisatie op en vraag het.

 

  1. Als je via jouw netwerk gaat solliciteren, zorg er dan voor dat je de universele netwerkprincipes toepast. (Ze staan in dit gratis te downloaden e-book. Handig als je de functionaliteiten van LinkedIn beter wilt leren kennen.)

 

  1. Mag je op gesprek, kom dan op tijd. Zorg dat je minimaal een kwartier van tevoren aanwezig bent, dan kun je even landen.

 

  1. Bereid je op alles voor waarop je je kunt voorbereiden. Ja, ook je kleding, de trends, de mensen met wie je in gesprek gaat etc. (Je denkt hier misschien: “ja, hèhè, dat weet ik ook wel”, … maar doe je het ook echt, allemaal zeer-zeer grondig?)

 

En deze doe je na dat eerste gesprek:

  1. Zorg voor een follow-up, liefst nog dezelfde dag. Dit kan op allerlei manieren: van een telefoontje of een e-mail tot een uitnodiging op LinkedIn of Twitter.

 

Los van deze sollicitatieregels, is er nog de altijd knagende vraag: Zijn mijn cv en sollicitatiebrief of motivatie wel goed genoeg?

 

Hier is geen eenduidig en altijd geldend antwoord op te geven. Er zijn wel een aantal richtlijnen. Ik heb daar al eerder een blogartikel over geschreven. Die vind je hier.

 

Drie algemene versnellers:

  • Zorg er op z’n minst voor dat je jouw waarde goed neerzet. Daar gaat ’t tenslotte om.
  • In je brief moet je enthousiast doorklinken. Dat is wat voor de meeste functies en banen het beste werkt
  • Tot slot wil je hier het risico op spelfouten niet lopen (zei het taalwonder. Ze zitten er altijd tussen, de taalpuristen.).

Voor spelling- en taalcorrecties raad ik je aan om iemand in de arm te nemen die hier foutloos in is, als je dat zelf niet bent. Zo werk ik bijvoorbeeld samen met Vrougje Fikke van Fiksem. Ze kan je helpen met jouw brief. Mocht je vaker van haar diensten gebruik willen maken, dan kun je gebruik maken van de strippenkaart, dat maakt het wel zo betaalbaar.

 

Dat is het voor nu. Heel veel succes de komende week!

Erik

 

P.S.  Ontmoet mij of doe hier alvast onze gedrag- en leerstijlentest, gebaseerd op de MBTI (Myers-Briggs Type Indicator), maar dan veel uitgebreider dan de meeste digitale gratis tests

Deel deze post

Meer posts

Coaching 5 groeikenmerken

De 5 organisatiekenmerken die jou doen groeien

Deze vijf organisatiekenmerken creëren een context waarin coaching effectiever kan zijn en waarin medewerkers zich gesteund voelen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Lees ze hier.

Welkom terug!