Gegarandeerd resultaat
Zowel online als face-2-face contact

Hoe verander ik van baan – zonder dat mijn werkgever hier lucht van krijgt?

Rond de 50% van werkend Nederland wil een andere baan. In sommige beroepsgroepen en leeftijdsgroepen zijn er zelfs uitschieters naar 70%. Dat is een redelijk constant gegeven over de jaren. De kans is groot dat jij dus stilletjes op zoek bent naar iets anders. Kijk even om je heen, voordat je verder leest, want, zit je veilig? Kun je relaxed verder lezen?

 

Eerst even de check waarom je van baan wilt veranderen, is het één van deze vijf redenen:

[totalpoll id=”4404″]

 
Heb jij een andere reden? Laat het mij hieronder weten (commentaarveld).

 

Wij Nederlanders zijn het meest honkvaste volk van Europa. Dat blijkt uit onderzoek van de Hay Group op basis van een wereldwijde analyse onder 5 miljoen medewerkers. De kans dat je daadwerkelijk stappen onderneemt om van baan te veranderen, is klein. De daad bij het woord voegen vinden we moeilijk. Dat komt vooral, omdat er geen garantie is op die nieuwe en beter baan, die meteen met een vast contract geleverd kan worden. Dat maakt het een risicovolle stap. De meeste mensen vermijden nu eenmaal liever risico dan dat ze gaan voor het geluk.

 

Stel nu dat je dat risico aanzienlijk kunt verlagen, omdat je exact weet wat je moet doen om die nieuwe baan te bemachtigen, zou je het dan wel doen?

 

Hier in ieder geval een stappenplan, dat een logische opbouw Wat moet je nu doen om geruisloos van baan te veranderen?

Nou, dit:

– Bepaal eerst wat je wilt (en weet dat heel zeker)
– Onderzoek de sector waarin je wilt werken, wat gebeurt daar, wat zijn de trends?
– Welke bedrijven in die sector hebben vacatures en wat voor vacatures zijn het (doe de vacature-analyse voor verdieping)?
– Slaat het arbeidsaanbod uit de sector aan op wat jij wilt en heeft dit aanbod potentie tot een meerjarig bestaan?
– Zo ja, zorg dat je op gesprek komt.

 

Afhankelijk van jouw huidige positie, dien je wel of geen excuus te verzinnen waarom je niet op je werk kunt zijn, mocht je alleen tijdens kantooruren op gesprek kunnen bij die nieuwe werkgever. Mijn suggestie is dat je dat gesprek best kunt verplaatsen naar de avond, of ga lunchen. Bijkomende voordeel: Het geeft meteen inzicht in hoe interessant de potentiële werkgever jou vindt.

 

Stel nu dat er een methode is waarmee je dat risico zo klein weet te maken dat je in ieder geval gaat starten met het fantastisch neerzetten van jezelf, iets wat ik “Vermarkt jezelf als een pro” noem. Dat kun je altijd gebruiken, je hele leven lang, omdat het een universeel proces is waar iedereen die van baan veranderd doorheen gaat. Iedereen. Als je weet hoe dat werkt en je kunt het toepassen, dan gebeurt er iets wonderlijks. Je hebt dan zoveel zelfvertrouwen, dat je het als een logische stap ervaart om actief op zoek te gaan naar die nieuwe baan. Hoezo risico?

 

Nieuwsgierig?

Heel goed. Dit is tenslotte de kans van je leven.

Kijk hier maar eens.

 

Weet je allang wat je wilt en heb jezelf al neergezet als een professional, maar voel je je nog niet vertrouwd met het voeren van sollicitatiegesprekken? Kijk dan hier.

 

Veel plezier!

En op jouw sollicitatiesucces,

Erik

Deel deze post

Meer posts

Coaching 5 groeikenmerken

De 5 organisatiekenmerken die jou doen groeien

Deze vijf organisatiekenmerken creëren een context waarin coaching effectiever kan zijn en waarin medewerkers zich gesteund voelen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Lees ze hier.

Welkom terug!