Gegarandeerd resultaat
Zowel online als face-2-face contact

Hoe voorkom je een saai sollicitatiegesprek?

Waarin ben jij een avonturier, een thrill seeker, een kunstenaar, een vermaker van je publiek, ook al is dat denkbeeldig? Waarmee en wanneer kost het jou nauwelijks moeite om mensen te vermaken?
Daar zit je passie!

Als je direct antwoord weet te geven op die twee vragen, dan hoef je niet verder te lezen. Ga je verhaal uitleven en vergeet het onderweg niet te vertellen. Dan zit je nooit (meer) zonder werk.

..lekker kort door de bocht hè?

Van de week werd ik gegrepen door de uitspraak van UCLA Professor Richard Walter. Hij zei: “we want boredom in our life and passion in our art

Die uitspraak raakte mij meteen. Ik begreep direct wat hij bedoelde en het liet me niet meer los. Het hele weekend heb ik er aan gedacht. Het gaf mij een inzicht, een bevestiging. En wel deze:

Naast onze levenskunst lijken we vooral een saai leven te willen leiden. Als we niet met onze levenskunst bezig zijn, dan dient alles soepel en zonder risico en gedoe te verlopen. Daar zit de saaiheid. De saaiheid die we soms beklagen. Als alles op rolletjes loopt, dan wordt dat al gauw ervaren als saai. Het verlangen om dat te doorbreken is er. Bij de één meer dan bij de ander. We beseffen echter heel goed dat het onze eigen kunstcreatie in gevaar brengt. Onze wereld die we hebben opgebouwd loopt dan een risico. We binden in en zoeken troost.

Het gaat in mijn vak om het ontvouwen van de uniekheid van jou als individu. Pas als ik dat heb kunnen zien en vangen en dat zorgvuldig met jou heb afgestemd, pas dan kunnen we samen verder. Dat is een deel van mijn levenskunst. Dat boven tafel krijgen. Het andere deel is ervoor te zorgen dat je met jouw uniekheid een passende plek in de maatschappij vindt, waar je jouw kunsten kunt vertonen, zodat je er voor gewaardeerd wordt en er bakken met geld mee weet te verdienen.

Stel nu dat je nog niet weet wat jouw uniekheid, jouw kunst is, die je dient uit te leven. Dan is het gevolg, dat je waarschijnlijk werk doet dat (net) niet bij je past. Je kunt jouw levenskunst daar niet uiten. Er is geen manifestatie van jouw uniekheid mogelijk. Als je nalaat je levenskunst te uiten, dan ontstaat er -vroeg of laat- spanning. Dat geeft stress. Je wordt daar letterlijk ongelukkig van. Hoe kun je dan ooit een enthousiast sollicitatiegesprek voeren?

Een zaadje van een rode roos wordt immers nooit een zonnebloem. De rode roos heeft die wil natuurlijk ook niet, zichzelf anders gedragen dan waar ze voor bedoeld is. Dat kan niet. Bij mensen werkt dit ook zo, maar dan net even anders. Wij kunnen ons zelf wél aanpassen, onszelf verloochenen omwille van bijvoorbeeld status of zekerheid. Maar ook, omdat we niet beter weten. Remco Claassen ( trainer en auteur die zich richt op de ontwikkeling van talent op het gebied van leiderschap en effectiviteit) heeft een indeling gemaakt binnen het thema geluk in relatie tot werk. Het zijn er drie*:

  1. De positieve levenshouding

Je voelt dat je niet helemaal op je plek zit maar je telt je zegeningen. Je salaris is OK, je hebt best aardige klanten en wat zou de organisatie moeten zonder jouw loyale inzet. Veel mensen die je kent staan er nog slechter voor dan jij. Nee, je mag niet klagen. Trouwens, wat moet je dan? Je baan opgeven?

  1. Surrogaatgeluk

Deze techniek wordt veelvuldig gebruikt door de werkende mens. Je bent je ervan bewust dat het leven niet is zoals je zou willen, maar je bent er in geslaagd genoeg leuke dingen ‘er naast’ te hebben.

  1. Uitstelgeluk

Deze mensen berusten in het feit dat ‘naast je energie leven’ er gewoon bij hoort. ‘Leven is lijden’ is een van de edele waarheden van Boeddha. En werk heet niet voor niets werk! Later wordt je wel gelukkig.

Je snapt meteen dat bovenstaande ‘geluk situaties’ het tegenovergestelde bewerkstelligen. Je leeft je uniekheid namelijk niet uit! Als je dit eenmaal ziet en aangaat, dan kun je niet terug. Ja, dat kan wel, maar het zal je nooit meer loslaten. Je opvoeding en ervaringen -tot nu toe- hebben je gevormd tot wat je nu denkt en doet. Dat blijkt wel uit de drie gelukshoudingen van Claassen: we vermijden liever risico’s, dan dat we het goede en tegelijk het onzekere aangaan. Het is dan ook heel normaal dat je daar hulp en steun bij zoekt. Geen enkel mens is in zijn eentje groot geworden.

Nu je hier helemaal bent gekomen, mijn advies; ga vandaag nog aan de slag als je diep van binnen eigenlijk ander werk wilt. Neem nu die beslissing en beantwoord de eerste twee vragen bovenaan dit artikel en je hebt jouw uniekheid voor het grootste deel te pakken. Lukt dat niet, maak dan gebruik van ons online trainingspakket >> Vermarkt jezelf als een Pro << en je hebt voor de rest van je leven een fundament waardoor je altijd koers houdt en jouw uniekheid uitleeft. Ben je werkloos en kom je maar niet op gesprek, kijk dan ook eens naar deze blog van Perry Kroes.

Weet je exact wat je wilt, maar je hebt moeite met het voeren van sollicitatiegesprekken, of je vindt het lastig om te netwerken, kijk dan eens naar ons online trainingspakket Netwerk- en sollicitatiegesprekken voeren, zodat jij een gepassioneerd sollicitatiegesprek voert, waar het enthousiasme vanaf spat!

Dan heb je nooit meer een saai netwerk- of sollicitatiegesprek.

 

Op jouw sollicitatiesucces!

Erik Hofstra
* Remco Claassen; Hand-out ‘Persoonlijk Leiderschap – De kracht van het IK’ © Itasc Nederland B.V.

Deel deze post

Meer posts

Coaching 5 groeikenmerken

De 5 organisatiekenmerken die jou doen groeien

Deze vijf organisatiekenmerken creëren een context waarin coaching effectiever kan zijn en waarin medewerkers zich gesteund voelen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Lees ze hier.

Welkom terug!