Gegarandeerd resultaat
Zowel online als face-2-face contact

Succes en Zelfverzekerdheid voor Vrouwen: het zit ‘m in de rok

Rokjesdag_solliciteren_blog

Dit blogartikel is geschreven door Amber Schutte, oprichter en bedenker van dresscode.nl

Het officiële einde van de winter is in zicht! De zon laat zich steeds meer gelden. De warmte wordt steeds meer voelbaar. Kortom, het is weer hunkeren naar rokjesdag.

Ook in 2017 zal er medio april weer een officiële dag van de geliefde rokjes zijn. Een dag die meer is dan alleen maar rokjes. Het is een dag waarop stiekem het gevoel van vrijheid, openheid en misschien zelfs wel een stukje onafhankelijkheid wordt gedeeld onder ons vrouwen. Een dag waarin we alle mannen weer even – naast het bezorgen van nekhernia’s – laten weten: de lente is begonnen!

Rokjesdag is bekend geworden door schrijver en columnist Martin Bril. Martin bleef zich verbazen over hoe wij vrouwen van de één op andere dag allemaal naar buiten komen in een rok, met daaronder ons geheime wapen, (blote) benen. Martin Bril: ‘Er is geen tamtam en het wordt ook niet op de radio aangekondigd. Toch hebben duizenden vrouwen op die dag een bepaald voorgevoel’.
Rokjesdag_solliciteren_blog

Vanaf die eerste lentedag in april hoeven we niet meer te denken aan dikke jassen, wollen truien of lange broeken. Vanaf rokjesdag denken we alleen nog maar aan het lentebriesje langs onze – vaak nog spierwitte – blote benen. De rok is een kledingstuk dat sinds vorig jaar weer enorm hip is om te dragen. Ook aankomende lente is de rok een absolute must, maar toch vind ik dat er in Nederland nog te weinig vrouwen in een rok verschijnen. Vandaar de vraag:

Hoe komt het toch dat wij Nederlandse vrouwen de rok vaak in de kast laten hangen?

Is dit door ons motto: ‘doe normaal, dan doe je al gek genoeg?’ Of vinden we het kledingstuk alleen passen bij een feestelijke aangelegenheid? Of is het gewoon te koud? Welke reden het ook is, het is doodzonde.

In een rok voel je je vrij, vrouwelijk en verleidelijk – en dat is het gevoel dat je elke dag wilt hebben. Iedere vrouw zou zich elke dag moeten voelen als op rokjesdag. Een rokje is dan ook niet alleen bedoeld voor een feestelijke aangelegenheid. Een casual of zakelijke rok is het perfecte kledingstuk voor vrouwen. Het is het enige kledingstuk dat -normaal gesproken- niet door mannen wordt gedragen – zeker niet bij sollicitaties. Het is dè uiting van vrouwelijkheid en hèt onderscheidende kledingstuk voor je werk of voor een sollicitatiegesprek.

Het maken van een professionele en representatieve indruk tijdens je sollicitatie, is van grote invloed op je sollicitatiegesprek. De eerste indruk is allesbepalend voor het verdere verloop van je sollicitatieprocedure.

Door het dragen van de juiste kleding, gecombineerd met een goede uiterlijk verzorging, straal je professionaliteit uit. De vraag die jij jezelf moet stellen, is wat voor een vrouw, buiten de rok om, nou een geschikte outfit voor solliciteren is? Hoe zorg ik ervoor dat ik niet overdressed ben? En wat zijn verdere belangrijke do’s en don’ts?

Om te beginnen
Voor elke sollicitatie gelden enkele basisregels. Deze zijn het beste te beschrijven in do’s en dont’s. Deze do’s en don’ts zijn belangrijk om, vanaf nu, te allen tijde toe te passen bij ieder sollicitatiegesprek dat nog gaat komen.

>> Do’s

  • Bekijk de website, social media profielen van het bedrijf (niet anders voor vrouwen dan voor mannen). Zo krijg je een idee van de sfeer en dresscode die het bedrijf hanteert. Pas hier je outfit op aan.
  • Trek een outfit aan die je vaker gedragen hebt. Deze kleding voelt vertrouwd. Dit geeft rust en zekerheid.
  • Ga voor donkere sokken, het liefst zonder opdruk of afbeeldingen.
  • Het schoonmaken van de schoenen wordt vaak vergeten. Poets daarom je schoenen een dag voor sollicitatiegesprek. Anders kom je hier pas achter bij het – vaak haastig – vertrekken en ga je met vieze schoenen de deur uit.
  • Verberg tatoeages en opvallende piercings altijd, deze geven vaak een verkeerde indruk.
  • Een blouse is voor zowel mannen als vrouwen het meest geschikte kledingstuk om te dragen naar een sollicitatie.
  • Draag een nette jas, die past bij je outfit. Dat ook de jas onderdeel is van de juiste kleding wordt vaak vergeten. Ook al trek je de jas voor je gesprek uit, hij is duidelijk te zien: vaak door de gehele afdeling.

 

> Don’ts

  • Een spijkerbroek aantrekken (hoe informeel het bedrijf ook is). Een spijkerbroek is te casual en komt onverzorgd over.
  • Het dragen van shirts met teksten en of afbeeldingen.
  • Voor de vrouwen een te diep decolleté. Een rokje of jurk is een zeer geschikte outfit, maar zorg ervoor dat deze niet te kort of te strak is.
  • Te veel of te sterke parfum.
  • Onverzorgde handen en nagels.
  • Te felle kleuren en prints dragen.
  • Te wijde of te strakke kleding dragen.
  • Teveel make-up of andere accessoires. Houd je gehele outfit rustig, subtiel.

 


De juiste associatie met de juiste kleur

Wij vrouwen kunnen andere mensen niet alleen bespelen met onze charmes, maar ook met een bepaalde kleur. Kleur is ontzettend belangrijk. Kleuren brengen een onbewuste associatie met zich mee. Voor formele, zakelijke gelegenheden zijn blauwe en witte tinten aan te raden. Deze kleuren staan voor betrouwbaarheid, loyaliteit, geloofwaardigheid en rust. Daarom worden deze kleuren zo vaak gedragen op het kantoor. Een bepaalde kleur dragen is geen garantie voor een baan, maar kleur straalt wel iets uit.

Rokjesdag_Solliciteren_blog-2

Andere rustige, maar warmere kleuren zijn beige, taupe en zalmroze. Deze kleuren zijn vrouwelijker en geven een warmer gevoel, terwijl ze toch een zakelijke uitstraling hebben. Meer opvallende kleuren, zoals rood, geel of blauw geven je een meer energieke en creatieve uitstraling. Pas je kleuren dus ook aan op het bedrijf waar je gaat solliciteren. Misschien heb je die creatieve kleuren juist wel nodig. Een zwarte blouse of een zwart shirt wordt toch afgeraden, omdat dit wat hard overkomt. Kijk uit met het dragen van prints. Deze zijn heel smaakgevoelig.

Een stof die meewerkt
Zweetplekken zijn bij vrouwen helaas nog gênanter dan bij mannen. Vrouwen zweten zogenaamd namelijk nooit. Daarom is de juiste stof heel belangrijk om die grote ronde vlekken te voorkomen. Test van tevoren even of de stof zweetvlekken erger doet lijken door er wat water op te doen. Drogen de vlekken snel op? Mooi dan is die veilig. Daarnaast moet de stof niet kriebelen, dus vermijd wol.

 

Ook is het belangrijk dat je shirt of blouse niet kreukt. De meeste sollicitatiegesprekken vinden zittend plaats. Je blouse kan dus ontzettend gaan kreuken en als je aan het einde opstaat om afscheid te nemen, is het geen mooi gezicht als je blouse helemaal gekreukt is. Draag daarom je blouse een keer thuis om hem eerst te testen.

 

Kortom: Ook hier is een goede voorbereiding het halve werk!

 

Dress like a woman
Gelukkig mag jij je als vrouw, naast je nette outfit, versieren met make-up, accessoires en gelakte nagels. Door deze punten toe te passen geef je jouw outfit net even dat beetje extra. Uiterlijke verzorging zegt veel over een vrouw. Zorg er daarom voor dat je nagels en handen verzorgd zijn.

Verder is een subtiele make-up voor elke vrouw aan te raden. Een juiste make-up geeft een frisse uitstraling. Denk hierbij aan een lichte foundation, klein beetje rouge, lichte mascara en een passende lippenstift. Vermijd felle oogschaduw en of lippenstift. Daarnaast zijn subtiele sieraden aan te raden die passen bij de rest van je outfit.

Belangrijkste tip: kleed je in iets waar jij je sterk, goed en fijn in voelt. Zorg ervoor dat jij je zeker en professioneel voelt.  Wanneer je deze zelfverzekerdheid en professionaliteit meeneemt naar je sollicitatie is het een kwestie van een goed gesprek voeren en je maakt al dubbel zoveel kans op die nieuwe baan.

Bottom line: zorg er bij je sollicitatie voor dat je je net zo vrouwelijk en onafhankelijk voelt als op rokjesdag en de wereld lacht je toe.

 

Dit gastartikel is geschreven door Amber Schutte

Oprichter en bedenker van Dresscode.nl

 

Deel deze post

Meer posts

Welkom terug!