Gegarandeerd resultaat
Zowel online als face-2-face contact

Verdubbel jouw baankansen met deze 8 punten

Veel mensen weten niet waar en hoe ze moeten beginnen als ze zonder baan komen te zitten, of als ze zelf van baan willen veranderen.

Hoe zit dat met jou? Ben je al begonnen met het aanmaken van searchagents op vacaturebanken? Struin jij al rond op social mediaplatformen zoals LinkedIn, Twitter en misschien Facebook?

Dat is een goed begin. Maar lang niet genoeg. Frustraties liggen dan op de loer. Lees de 8 baankansvergroters hieronder en pas ze zo snel mogelijk toe. Hoe eerder hoe beter.

blogfoto1-3-10

1. Weet hoe de arbeidsmarkt er momenteel uitziet
Hoe gaat het in jouw sector? Waar vallen de ontslagen en waar zit groei? Is er een trendrapport te downloaden? Kun je een overkoepelde brancheorganisatie benaderen zodat je jezelf goed kunt laten informeren? Waar komen bijvoorbeeld de meeste vacatures vandaan in jouw sector en is dat nu anders dan bijvoorbeeld twee jaar geleden? Vergeet ook je gebied niet af te bakenen op bijvoorbeeld enkele reistijd.

2. Zorg dat je je goed voelt
Ben je voldoende gezond en voel jij je fit? Fitte mensen hebben minder last van frustraties en kunnen vaak beter omgaan met tegenslag. Je wilt initiatieven kunnen nemen en bovendien dien je zin te hebben in het veroveren van die nieuwe baan. Het is je mindset goed hebben staan en plezier kunnen beleven aan het zelf creëren van die nieuwe baan. Is dat een check?

3. Begrijp het selectieproces
Als je het selectieproces begrijpt, dan weet je welke elementen je in moet vullen voor jezelf. Dat zijn de kritische elementen die bepalen of jij wordt uitgenodigd voor dat eerste sollicitatiegesprek. Het is jouw persoonlijk marketingplan. In het verlengde daarvan dien je zelf te presenteren op een manier die klopt met het beeld dat je met jouw marketingplan hebt neergezet. Dat is persoonlijke congruentie. En dat moet je op orde hebben.

4. Maak productiviteit meetbaar
Creëer een systeem voor jezelf waarbij je jouw productiviteit meetbaar maakt. Het is belangrijk dat je productief blijft en voldoende sollicitatie-activiteiten inzet, zodat je sollicitatiegesprekken kunt gaan voeren

5. Stel jouw vragen.
Als je iets niet weet, dan dien je dat te vragen. Teveel mensen blijven het wiel voor zichzelf opnieuw uitvinden. Dat is niet nodig, er is al lang bekend welke zoekmethoden het beste werken. In elk deelproces zijn er zaken die bewezen goed werken en zaken die dat niet doen. Door de juiste mensen om advies te vragen, krijg je sneller wat je wilt. Zie ook mijn blogartikel over het creëren van impact met jouw cv.

6. Ga netwerken
Mensen die alleen maar naar vacatures zoeken, raken sneller gefrustreerd of erger. Vooral als je 40 plusser bent, is netwerken de aangewezen manier om jouw nieuwe baan te veroveren. Netwerken kun je op allerlei manieren doen via social media, jouw directe kring van familie, vrienden, kennissen en bekenden, maar ook door naar bijeenkomsten te gaan die bedrijven uit jouw sector bij elkaar brengen.

7. Werk samen met anderen
Heel veel mensen zeggen, als ze dit voorstel horen, “oh ja, natuurlijk”, maar doen het vervolgens veel te weinig. Formeer een groepje van drie of vier mensen en zorg dat je elkaar wekelijks ziet. Plan die tijd strak in. Ga niet langer dan 2 uur bij elkaar zitten. Maak afspraken over hoe je met elkaar gaat samenwerken en welke acties je per week doet voor de ander. Stem de vervolgcommunicatie goed met elkaar af. Mocht er iemand uit de groep snel een baan vinden, prachtig, het werkt. Zorg vervolgens dat je jouw werkgroep aanvult met een nieuw sollicitatie lid. Stem opnieuw af en houd de vaart erin.

8. Start iets nieuws
Door iets nieuws te starten dat je leuk vindt om te doen, krijg je weer nieuwe energie. Je leert nieuwe vaardigheden of scherpt je huidige vaardigheden juist aan. Denk bijvoorbeeld aan het opstarten van een stichting, het doen van een cursus of training, of het volgen van een compleet nieuwe opleiding. Maar doe iets wat je energie geeft, dan kun je daar met veel enthousiasme over vertellen. Dat is de uitstraling die wilt. Dat werkt als een magneet.

blogfoto2-3-10

Laat mij hieronder weten wat het beste voor jou werkt. Stel je vragen! Dan help ik je graag verder.

Op jouw sollicitatiesucces!
Erik Hofstra

Deel deze post

Meer posts

Coaching 5 groeikenmerken

De 5 organisatiekenmerken die jou doen groeien

Deze vijf organisatiekenmerken creëren een context waarin coaching effectiever kan zijn en waarin medewerkers zich gesteund voelen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Lees ze hier.

Welkom terug!