Heb je even..?
Het is niet eens zo’n gekke plek om het hier over leiderschap te hebben. Het is immers een boeiend onderwerp; sector- en grensoverschrijdend. Er werd de laatste jaren ontzettend veel geschreven over leiderschap en ik vermoed dat het eind nog lang niet in zicht is. Nieuwe leiderschapstermen vliegen mij nog steeds om de oren (soms moet ik zelfs bukken).
Luister nu ook de blog op soundcloud klik hier
Het is overigens logisch dat dit gebeurt. We zitten met z’n allen immers midden in de grootste transitie sinds eeuwen. Oh ja? Uhm ja, ..zo wordt gezegd door de transitie- en veranderkenners. Maar, is er wel echt iets veranderd aan leiderschap? Is leiderschap niet altijd al gewoon -resultaat behalen binnen een afgesproken periode en dat op een zo integer mogelijke manier doen- geweest. Daar past alles in, elke nieuwe vorm die bedacht wordt, heeft dat als kerndoel. Al die verschillende namen geven eigenlijk alleen maar aan hoe je het kunt doen. Leiderschapsstijlen dus. Het zijn mijns inziens afgeleiden van de kern. Elke nieuwe vorm wordt verkocht als een brand voor een nieuw soort leiderschap. Maar is dat het wel?
Ik moet er af en toe wel een beetje om lachen. Bedrijven betalen fikse bedragen aan adviesbureaus en trainingsorganisaties die hun bestaansrecht hier voor een (groot) deel aan ontlenen. Men wordt maar niet wakker. Wat er allemaal wordt verzonnen om maar even van belang te kunnen zijn. Of om weer even iets anders te kunnen doen… even weg uit die dagelijkse sleur. Ik ben daar trouwens niet anders in.
Het is zo grappig als je het eenmaal door hebt. Waarom doen we het anders? De wereld een beetje beter maken? Ja, ook. Geld verdienen (status)? Ook goed, maar een lege huls. Ondertussen willen we er ook graag toe doen. De meeste mensen althans. Maar hoe? Een psychiater komt dan met de term borderline samenleving. En terecht – denk ik dan. De symptomen van borderline zijn mooie metaforen gebleken voor wat wij in onze maatschappij qua gedrag tegenkomen. Als jij er ook zo jouw gedachten over hebt, laat het dan hieronder weten. Kan iedereen mee genieten. Waardevolle content.
Anyway,
to the point,
de Hay Group en Z_Punkt hebben in 2014 een studie gedaan naar de rol van leiderschap en de zeer turbulente omgeving van vandaag en de komende decennia. Het rapport onderscheidt 6 megatrends:
– demografische veranderingen
– toenemend individualisme
– de opmars van de digitale levensstijl
– duurzaamheid en ecobeleid
– globalisering 2.0
– convergentie van technologie (samenvoegingen van nano-, bio-, informatie- en cognitieve wetenschappen)
Wauw! Dat vraagt om heel veel aanpassing van een organisatie en dus van de mens in een snel veranderende omgeving. Het is al ingezet. Terug kunnen we niet.
Een verontrustende zin uit het rapport: “Oude structuren en leiderschapsstijlen zullen het niet langer redden”.
Leiderschapsstijlen. Het staat er letterlijk. Het zijn leiderschapsstijlen die men zich eigen maakt, waar men gebruik van maakt, zodat men kan beïnvloeden. Het is de de karakterstructuur van een persoon, of persoonlijkheid, zoals je wilt, die de basis vormt voor een bepaalde leiderschapsstijl. In essentie gaat het er nog steeds om dat er resultaat moet worden behaald binnen een bepaalde (afgesproken) periode, op een zo integer mogelijke manier. Als je dat kunt met stijl X of Y of Z, dan doe je het goed. Dan overleef je, omdat je waarde weet toe te voegen.
Daar zit meteen het probleem van de oude structureren. Er wordt geen -of te weinig- waarde toegevoegd. Zo langzamerhand worden er wel heel veel kunstmatige ingrepen gedaan om de economie op gang te krijgen, maar dat lijkt nog niet echt te lukken. En niemand heeft het antwoord. Nou ja, niemand. Er zijn er heus wel een aantal die heel goed weten wat er moet gebeuren, maar dan wordt het wel heel erg zuur voor heel veel mensen. En dat is erg risicovol. Massahysterie ligt immers op de loer. De huidige machthebbers krijgen het dan voor de kiezen. Dus, dan maar aanmodderen. Zo langzamerhand dringt dit tot ons allen door. Maar ja, wie staat op? Wie wil die last dragen..? En daar hebben we een mooie leiderschapsvraag te pakken.
Wat heb ik hier aan?
Wat betekent dat nu voor jou, als werkzoekende? Hoe zie jij jouw context? Want, daar hangt veel vanaf. Kun jij het probleem, waar werkgevers zich voor gesteld zien, oplossen? Ben jij geloofwaardig genoeg in jouw verhaal? Het zijn zo maar een paar vragen. Ze blijken vaak moeilijk te beantwoorden. Echter, ze zijn de kern van het niet snel aan werk komen probleem. Daar is persoonlijk leiderschap voor nodig (hè, toch weer een leiderschapsterm) en een context die meewerkt. Persoonlijk leiderschap is tenslotte ook maar een titel die is afgeleid van waar het werkelijk om gaat >> persoonlijk resultaat behalen binnen een (met jezelf) afgesproken periode en dat op een zo integer mogelijke manier doen.
Ik ga je verklappen hoe je dat aanpakt. Eerst een persoonlijke strategie formuleren, plan maken en dan uitvoeren. De uitvoering dient doorspekt te zijn van reflectie en bijsturing. Zo’n 70% van het behalen van een goed resultaat hangt samen met de uitvoering. Als de ladder eenmaal tegen de juiste muur staat, moet je aan het werk.
Iedereen die vindt dat het ook anders kan, mag zijn commentaar hieronder plaatsen. Het is van waarde voor anderen of je laat jezelf spiegelen. Daar leer je weer van. Gewoon doen dus, want er is waarde in omloop.
Tot slot wil ik je hier nog een paar vragen meegeven die je kunt stellen aan je toekomstig leidinggevende tijdens het sollicitatiegesprek:
– hoe bent u op deze positie gekomen?
– wat is uw stijl van leidinggeven?
– weet u wat uw medewerkers van u vinden?
– hoe ziet het proces van functioneringsgesprekken naar het beoordelingsgesprek er hier uit?
– wat zijn uw ideeën over de organisatie en haar toekomst? Waar gaat het goed en waar kan het volgens u beter?
– wat maakt volgens u het verschil in resultaat?
Ze zijn best spannend. Ben je eindelijk op gesprek, de baan lijkt je erg leuk of zelfs geweldig en dan ga je jouw toekomstig leidinggevende eens flink aan de tand voelen. Oei. Ja. Dat is best eng – voor de meeste mensen. En toch vind ik dat je het moet doen. Je maakt er namelijk het verschil mee. Met de juiste mindset en vanuit een gevoel van zekerheid, maak je dan alleen maar meer indruk. Als je dit snapt – waarschijnlijk voel je het al – dan heb je jouw sollicitatieboost te pakken.
Wil je meer weten, schrijf je dan nu in voor de webinar
“Met maximale zekerheid jouw nieuwe baan veroveren”
op vrijdag 4 november a.s. om 09:30 uur.
Ik heb super veel zin je daar te ontmoeten.
Op jouw sollicitatiesucces!
Erik Hofstra
http://www.sollicitatieacademie.nl/webinar
P.S. Vergeet niet je gedachten hieronder te delen. Ze doen ertoe!