Je doet je uiterste best, misschien al héél lang. Je geeft alles wat je in je hebt, volgt trainingen en workshops, je netwerkt je suf en misschien kun je zelfs terugvallen op de diensten van een loopbaanbegeleider.
En toch… het lukt maar niet. Je komt niet op gesprek – of je wordt wel uitgenodigd, maar er is geen vervolg. Blijf dan nog maar eens optimistisch als je een blogtitel als deze leest.
Alles wel beschouwd hebben we lang niet allemaal een riante wachtgeldregeling zoals Fred Teeven. Wat we wel hebben is heel veel kennis over het sollicitatieproces en hoe jij daar van kunt profiteren. Onderaan deze blog nog een paar aanvullingen die je aan kunnen spreken.
Laat ik beginnen bij het begin: Wat is succesvol solliciteren? Is dat het einddoel; die nieuwe baan? Of heeft het meer met het proces van baanverandering te maken, de reis, de persoonlijke ontwikkeling die er tussen de huidige en de nieuwe, ideale, situatie in ligt?
Mindset is key
De geschetste beweging van meteen het einddoel versus de leerzame reis, houdt direct verband met de statische en de op groei gerichte mindset van Carol Dweck. Het idee daarvan is dat je zoveel als mogelijk vanuit de op groei gerichte mindset leeft. Dan blijf je namelijk uit de negativiteit en het oordelen. Inzichten en persoonlijke ontwikkeling komen dan in beeld. Dat creëert meteen een heel ander gevoel. Je kijkt dan immers vanuit een heel ander perspectief. Je verlegt dan jouw focus.
Succesvol solliciteren is vooral het resultaat van een goede voorbereiding en het managen van jouw onzekerheden en verwachtingen. Een goede voorbereiden is veel werk, ik weet ‘t, maar het bespaart je de frustraties van ongefundeerde afwijzingen en alles wat daarmee samen hangt. Je gaat dan ervaren wat er werkelijk met de op groei gerichte mindset wordt bedoeld.
Een goed sollicitatiegesprek is dan het logische vervolg.
Goede sollicitatiegesprekken voer je als je je goed hebt voorbereid. Door je goed voor te bereiden, neemt jouw enthousiasme namelijk toe – of af. Als het enthousiasme toeneemt tijdens de voorbereiding, dan zit je goed. Dat is de aanloop naar het geheim van dat eerste sollicitatiegesprek; blijven onderzoeken of je voor die organisatie wilt werken. Of die positie echt de functie is, die jij nu wilt.
Samenhang
Veel te veel mensen beseffen niet hoe belangrijk het is om dat eerste gesprek zo aan te vliegen. Het is de enige manier om niet in de slachtofferrol te vervallen. Ja, echt waar. Alles hangt op deze manier met elkaar samen. Heb je daar andere ideeën over, laat het mij hier weten.
Er is misschien wat training nodig om jouw sollicitaties optimaal uit te voeren, maar dan ben je dichter bij je nieuwe passende baan dan ooit tevoren. Ook als je denkt “te oud” te zijn voor de arbeidsmarkt.
Nu moet je weten dat ik zo’n twee weken geleden (op het moment van schrijven) werd gebeld door een klant van mij. Hij is 62 jaar. Wat denk je, hij kan starten in een positie bij een organisatie waarvan hij nooit had gedacht dat nou juist dát zou gaan lukken. Nou, mooi wel dus!
Geen twijfels meer nu: het werkt. En het werkt ook alleen maar op deze manier. Kwestie van volhouden. Je weet namelijk nooit precies wanneer het jouw moment is. Maar dat het moment van die nieuwe baan er komt, is zeker.
Stuur mij een e-mail of bel mij als je hulp wilt, dan bespreken we wat je nodig hebt.
Denk je er toch anders over, laat het hier (of op LinkedIn/ Facebook) weten, dan kan ik er wat mee. Meestal lukt het mij wel om binnen 24 uur te reageren.
Gewoon doen.
Het was mij weer een genoegen!
Erik
Verder lezen: