Gegarandeerd resultaat
Zowel online als face-2-face contact

Heb je het druk of maak je je druk?

Loopbaanadvies loopbaancoach re-integratie outplacement

Mijn conclusie is inmiddels dat de meeste mensen (ook ik) eerder onder druk staan, zich druk maken dus, dan dat ze het echt druk hebben.

En zo gaat dat vaak net zo met baanverandering. Misschien voel je druk, maar heb je het dan ook echt druk?

Vaak is dat helemaal niet zo. Want, ga je heel pragmatisch meten – welke activiteiten iemand nu werkelijk doet op een dag om dichter bij die nieuwe baan te komen – dan is dat meestal bedroevend weinig.

Men is veelal druk aan het nadenken over van alles en nog wat, aan het freewheelen eigenlijk, om de dag plezierig door te komen.

Als je van baan wilt veranderen of je hebt momenteel even geen werk, dan is dit blogartikel voor jou geschreven. Van baan veranderen (zelf willen, of door omstandigheden gedwongen) betekent dat je in een situatie zit waar je liever niet bent.

Vroeg of laat komt dan die vervelende druk. Het is dat onrustige gevoel dat je “iets moet”, maar je weet niet precies wat dat is. Ja, solliciteren. Op zoek naar vacatures en dan de molen in – to get in the game. Maar hoe doe je dat slim?

Het is een onderdeel van wat ik de psychologie, of de onderstroom, van het sollicitatieproces noem.

DUS?
Nu komt ‘t. Mensen die sterk op feiten gericht zijn en hun leven graag onder controle hebben, voelen doorgaans de meeste druk als ze van baan moeten veranderen – dat is dan door omstandigheden gedwongen. Vervelend en het zorgt voor veel stress. Het gaat in dit voorbeeld trouwens om een behoorlijk aantal mensen in onze maatschappij. Denk aan ongeveer 15% van de beroepsbevolking. Dit zijn ook de mensen die niet van zweverigheid houden. Daar hebben ze zo hun eigen beeld bij. Het past gewoon niet in hun denkwereld.

Ik bespreek hier overigens wel het type mens dat veel werk kan verzetten; dus de bedoelde druk voelen en aan het werk gaan met wat zij denken dat nodig is om uit de situatie te komen. Dat maakt ze planmatige actienemers. Als ze maar weten hoe, dan komt ’t meestal wel goed.

Dan heb je de andere kant van het spectrum, de mensen die meer gericht zijn op hun eigen intuïtie en niet zozeer het leven onder controle hoeven te hebben. Deze mensen zijn vaak lastig te doorgronden en het lijkt alsof ze niet vatbaar zijn voor stress. Ze hebben veelal leren vertrouwen op zichzelf en de timing met het leven. Dit type mens zal minder snel in beweging komen, terwijl de situatie net zo nijpend is.

Zelfde situatie, andere beleving.

In Nederland is er gelukkig nog steeds een sociaal vangnet waar men op terug kan vallen, mocht alles erg tegen zitten. Voor beide type mensen is dit nodig, zeker als ze ouder dan 45 jaar zijn. De meeste werkgevers zijn helaas nog steeds niet geneigd om de factor leeftijd los te laten in hun zoek- en selectieproces naar passend personeel.

TIP
Voor het op feitengerichte persoonstype die het leven graag onder controle heeft zou ik zeggen, relax een beetje en geniet van het leerproces van jouw baanverandering. Leer jezelf beter kennen en probeer daar plezier aan te beleven. Het is de enige zekerheid die je hebt. Je leert ervan, of je er nu op zit te wachten of niet. Forceer niet, dat bezorgt je alleen maar meer frustratie en stress. Doe de test hiernaast en ontvang gratis jouw persoonsbeschrijving, met stress veroorzakers, denkstijlen, jouw voorkeursgedrag en geschikte werkomgeving.

Het andere type doet er goed aan meer planmatig te werk te gaan. Taakgericht aan de slag, volgens een vooraf geconstrueerd plan, zoals dat heet. Werk naar je nieuwe situatie toe. Dat geeft de voldoening die je zo zoekt. Meer informatie over jezelf? Doe ook de gratis test.

Voor beide persoonstypen is dit de enige manier om de druk te verminderen, meer plezier te blijven beleven aan het leven (er in ieder geval wat relaxter inzitten, zeg maar) en daardoor de kansen op nieuw werk te vergroten.

Dit zijn 2 voorbeelden van uitersten die echt bestaan. Het zijn als het ware praktijkcasussen. Er zijn er uiteraard veel meer. De aanpak blijft hetzelfde met een iets andere focus per type persoon. Iedereen moet namelijk door dezelfde fasen van baanverandering, die ik al in een eerder blog schreef.

Door mijn ervaringen, kennis en kunde kun je dat nu voor zijn. Ik gun je namelijk die nieuwe passende baan zo snel mogelijk. Waarom daar langer over doen dan nodig?

Laat maar weten of je in alle openheid een gesprek met mij wilt aangaan over de mogelijkheden voor jou, kunnen we een gesprek hebben over het “hoe”. Dan krijg je het wel druk, echter, zonder dat je die druk voelt – dat is wat ik met mijn aanpak voor je doe. Met als resultaat: die nieuwe passende baan.

Het was mij weer een genoegen!
Erik Hofstra

Deel deze post

Meer posts

Coaching 5 groeikenmerken

De 5 organisatiekenmerken die jou doen groeien

Deze vijf organisatiekenmerken creëren een context waarin coaching effectiever kan zijn en waarin medewerkers zich gesteund voelen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Lees ze hier.

Welkom terug!